Siirry sisältöön
talvinen tie Lapissa
Autolla Suomessa

Autolla Suomessa -esite sisältää autolla liikkumisen tärkeimmät asiat. Kaksipuoleisessa esitteessä on autolla liikkumisen tärkeimmät asiat helposti tulostettavassa ja jaettavassa muodossa. Esite on tarjolla kahdeksalla eri kielellä (suomi, englanti, venäjä, espanja, italia, ranska, japani ja kiina).

Esite on suunnattu ensisijaisesti Suomeen saapuville turisteille, jotka yhä useammin autoilevat itsenäisesti paikasta toiseen. Esitettä voidaan jakaa esimerkiksi autovuokraamoissa, tullissa tai matkatoimistoissa. Voit tulostaa esitteet käyttöösi tai eteenpäin annettavaksi. Esiteen sisältö on kerrottu suomeksi tällä sivulla.

Esitettä ovat olleet tekemässä Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus (LVK).

Turvalaiteet

  • Käytä aina turvavyötä, myös takapenkillä. Kaikkien autolla liikkuvien on käytettävä turvavyötä.
  • Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä turvaistuinta

Kylmällä ilmalla

  • Pidä puhaltimet päällä, kun ulkona on kylmä, jotta näet ulos ikkunoista
  • Tarkista, että autossa on varoituskolmio ja mahdollisesti heijastinliivi. Heijastimien avulla näyt auton ulkopuolella muille autoilijoille pimeässä.
  • Käytä moottorin esilämmitintä ennen liikkeelle lähtöä. Lisätietoa löydät auton käyttöohjekirjassa.
  • Varmista, että mukana on riittävästi lämmintä vaatetta mahdollista hätätilannetta varten.

Valojen käyttö

Käytä aina ajovaloja. Käytä kaukovaloja pimeällä tiellä, jolla ei ole valaistusta. Kaukovalot voivat häikäistä muita kuljettajia. Kaukovalot on aina vaihdettava lähivaloihin, jos on vastaantulevaa liikennettä tai ajat lähellä edellä ajavaa.

Lue sumuvalojen käyttämiestä auton käyttöohjekirjasta.

Oikeanpuoleinen liikenne

Suomessa on oikeanpuoleinen liikenne. Pyri ajamaan oikeassa reunassa, jotta törmäysvaaraa vastaantulevan liikenteen kanssa ei ole. Huomaa kuitenkin, että tien reunassa voi liikkua myös jalankulkijoita.

Nopeusrajoitukset Suomessa

Noudata nopeusrajoituksia. Alenna nopeutta turvalliselle tasolle vaikeissa keliolosuhteissa.

Taajamamerkin alueella nopeusrajoitus on 50 km/h ja sen ulkopuolella 80 km/h, jollei erikseen ole osoitettu muuta nopeusrajoitusta.

Vaikeat ajo-olosuhteet

Suomessa on talvella pimeää ja tienpinta on yleensä luminen ja jäässä. Tällaisissa olosuhteissa auton hallinta voi olla vaikeampaa. Tie voi olla jäässä ja liukas, vaikka se ei näytä siltä ja jarruttaminen vie pidemmän matkan. Jätä riittävästi etäisyyttä edellä ajaviin ja alenna ajonopeutta.

Nähtävyyksien katseleminen

Jos pysähdyt revontulien, porojen tai muun nähtävyyden takia, on se tehtävä turvallisessa paikassa. Älä missään tilanteessa turvallisuutesi takia jätä autoa pimeänä tielle. Käytä hätävilkkuja vain hätätilanteissa.

Maastossa liikkuminen ja kelkkareitit

Huomioi, että navigointilaitteet tai puhelimen karttasovellukset voivat ohjata sinut muualle kuin autotielle. Moottorikelkkareiteillä, hiihtoladuilla ja muualla maastossa autolla ajaminen on kielletty.

Eläimet tiellä

Varo tiealueella liikkuvia eläimiä, erityisesti poroja ja hirviä. Hidasta, jos näet eläimen tiealueella. Monesti porot ja hirvet liikkuvat laumassa. Ilmoita hätänumeroon 112, jos törmäät eläimeen.

Tulosta esite

Suomi: Autolla Suomessa (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Englanti: Finland by Car (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Venäjä: НА АВТОМОБИЛЕ ПО ФИНЛЯНДИИ (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Espanja: Finlandia en coche (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Italia: Guidare in auto in Finlandia (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Ranska: La Finlande en voiture (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Japani: 車で巡るフィンランド (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Kiina: 自驾游芬兰 (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Finland by car -esite kuvana