Gå till innehållet
Lapset turvaistuimissa.
Fler brister i användningen av bilbarnstol när man transporterar barnets kompisar

Enligt Trafikskyddets enkät ser man redan på ett berömvärt sätt till att de egna barnens bilbarnstolar är ändamålsenliga, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar i användningen av bilbarnstolar när man transporterar andra barn. En ändamålsenlig och korrekt fastsatt säkerhetsanordning är en viktig utrustning både på korta och långa sträckor.

Trafikskyddets enkät till föräldrar visar att man i regel inte transporterar ett eget barn under skolåldern om barnet inte sitter i en ändamålsenlig bilbarnstol. Om också andra barn än det egna barnet under skolåldern åker med är en del av föräldrarna mer beredda att vara flexibla när det gäller att använda en ändamålsenlig säkerhetsanordning.

”Kan det till exempel vara så att man inte vågar ingripa i användningen av bilbarnstol för vänners barn? Korta sträckor är inget undantag för användningen av bilbarnstol, det sker också olyckor i närheten av hemmet”, berättar Ida Maasalo, planerare vid Trafikskyddet. 

Institutet för olycksinformations rapport Trafikolyckor bland barn (på finska) lyfter fram att brister i användningen av säkerhetsanordningar är bakgrunden till barns dödsfall i trafiken. Antingen hade barnet ingen säkerhetsanordning eller så fanns det brister i säkerhetsanordningen eller dess fastsättning.

Trafikskyddet uppmanar föräldrarna att modigt föra säkerhetsanordningar på tal med sin närmaste krets. Barnens säkerhet är en gemensam sak för oss vuxna.

Sportlov med barnet – framförhållning är nyckelordet

En lämplig bilbarnstol är för barnet av rätt storlek och korrekt fastsatt. Rätt fastsättning gäller också säkerhetsbälten, eftersom tjocka vadderade vinterkläder kan förhindra att säkerhetsanordningens bälten spänns tillräckligt vid en kollision.

”Förbered er på längre resor i tid, kontrollera däcktrycket och säkerställ att bilen och säkerhetsanordningarna är i skick. Även bilbarnstolar och deras korrekta fastsättning ska kontrolleras noggrant och i god tid. Det lönar sig att göra detta till en vardaglig rutin”, uppmuntrar Trafikskyddets kontaktchef Elias Ruutti.

När man åker på resa är det skäl för chauffören att vara pigg och koncentrera sig på att köra. Om barnet kräver uppmärksamhet mitt under resan är det viktigt att stanna. Lämpliga bensträckarpauser hjälper också till att orka köra längre.

Säker transport av barn i bilen i ett nötskal

  • Babyn reser i ett babyskydd.
  • Trafikskyddets rekommendation är att barn åker i en bilbarnstol monterad med ryggen mot färdriktningen så länge som möjligt, minst till fyra års ålder. Detta är för att barnets huvud proportionellt är tyngre och i en kollision kan huvudet rusa framåt och orsaka en allvarlig skada.
  • Det är bra att använda bilbarnstolen ända upp till 150 cm. Efter en bilbarnstol med ryggen mot färdriktningen är den säkraste bilbarnstolen en bältesstol som också skyddar vid sidokollisioner.
  • Den säkraste platsen för barnet är i bilbarnstolen i baksätet på bilen.

* Enkät för föräldrar till barn under skolåldern 2022 N=1998.

** Sihvola N. 2022.Rapporten OTI-Trafikolyckor bland barn 2022
OTI:s rapport är en sammanställning av trafikolyckor som lett till ett 0–14-årigt barns död och som undersökts av undersökningskommissionerna för trafikolyckor 2011–2020 samt trafikskador som ersatts av trafikförsäkringen för barn i åldern 0–14 år.