Gå till innehållet
Kaksi nuorta mönkijän selässä.
En ung person som drömmer om en fyrhjuling behöver övning och stöd från föräldrarna

Traktorfyrhjulingen har blivit det första fordonet för många unga i stället för moped eller mopedbil. En ung person som skaffar en traktorfyrhjuling behöver föräldrarnas stöd även om hen inte själv medger det. Trafikskyddet påminner föräldrarna om att se till att den ungas fordon, körkort och beredskap att fungera som förare är lämpliga för trafiken.

Den unga behöver träna för att ta sig an ett nytt fordon. En del av körkorten förutsätter endast ett teoriprov, så man ska fästa uppmärksamhet vid tillräcklig kompetens i trafiken och allvarligt överväga att skaffa körlektioner av en yrkesutbildad person. Självständig övning i trafiken är möjlig efter att körprovet har avlagts och det lönar sig att fortsätta med till exempel föräldrarna.

Trafikskyddets kontaktchef Elias Ruutti uppmuntrar dem som avlagt terränghjulingskort att öva på att röra sig i trafiken i ett lugnt område och i en trygg miljö.

”Det finns många terränghjulingar och de syns i olycksstatistiken. Alla som avlägger körkort ska behärska trafikreglerna innan de åker iväg. Bilskolornas körlektioner betalar sig strax tillbaka när säkra trafikfärdigheter behärskas. Det är säkert också nummer ett på vårdnadshavarnas önskelista, säger Ruutti och fortsätter.”

”Ett tips till alla föräldrar: hoppa själv på och ge den unga respons på körningen. Gå tillsammans igenom situationer eller korsningar som känns svåra och diskutera hur man rör sig tryggt i trafiken. Visa att du är intresserad av den ungas fysiska rörlighet.”

Bekanta dig med din ungdoms terränghjuling och kontrollera körkortskategorin

En traktorfyrhjuling kan vara ett bra fortskaffningsmedel när dess begränsningar beaktas. Många av dem motsvarar till sin effekt en personbil, dvs. de accelererar snabbt. De kan också lätt välta omkull på vägen.

Fyrhjulingar kan klassificeras i flera olika fordonskategorier.

”Förutom terränghjulingens trafikduglighet ska man fästa uppmärksamhet vid hurdan terränghjuling den unga får köra med sitt körkort. En del av de traktorfyrhjulingar som är populära bland unga kräver körkort i kategori AM/121 och en del körkort i kategori T”, säger Ruutti.