Siirry sisältöön
Liikenteenjakaja suojatien kohdalla

Autoilijan velvollisuushan on väistää suojatielle aikovaa tai suojatietä ylittävää jalankulkijaa. Onko käytäntö sama, jos kyseessä on nelikaistainen tie ja tiessä on välissä leveä liikenteenjakaja, joka jakaa myös suojatien, ja vastakkaisen liikenteen kävelytien puolella on jalankulkija odottamassa ylitystä? Vai koskeeko velvollisuus vain lähimmän suojatien ylitystä?

Kysymyksen esimerkissä jalankulkija on astumassa suojatielle vastaantulevan kaistan puolella. Jalankulkijalla on edessä kahden ajokaistan sekä keskikorokkeen ylitys. Keskikorokkeen toisella puolella suojatietä lähestyvä autoilija voi todennäköisesti varovaisuutta noudattaen ylittää suojatien pysähtymättä ilman, että jalankulkijan matka keskeytyy.

Ajoneuvon kuljettajan on ”annettava esteetön kulku” jalankulkijalle. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei jalankulkijan tai jalankulkijaksi rinnastettavan tienkäyttäjän tarvitse ajoneuvoliikenteen vuoksi pysähtyä suojatiellä, vaan hän voi keskeytyksettä jatkaa seuraavalle jalkakäytävälle tai ajoratojen väliselle korokkeelle.

Esteettömän kulun antaminen on tilannekohtaista ja riippuu jalankulkijan tai jalankulkijaksi rinnastettavan nopeudesta ja etäisyydestä suojatiehen.