Valtaosa  mopoilijoiden vakavista vammoista kohdistuu päähän ja siksi hyväksyttyä mallia oleva suojakypärä on säädetty pakolliseksi ajon aikana käytettäväksi varusteeksi. Kypärä tulee kiinnittää huolellisesti ja riittävän tiukasti. Asiallinen ja kestävä ajoasu lisää turvallisuutta  ja  ajomukavuutta. Ajoasu suojaa sinua ajoviimalta ja kaatuessasi ruhjeilta. Mopoilijan ajoasuun kuuluvat lisäksi tukevat jalkineet ja kunnolliset käsineet. Värikäs kypärä ja värikäs heijastimin varustettu ajoasu parantavat muutoin heikosti havaittavissa olevan mopoilijan näkyvyyttä. Nyrkkisääntönä on, että myös matkustajan tulee kypärän lisäksi käyttää muuta suojaavaa varustusta.

Mopon varusteet ja huolto

Ajovarusteiden tärkein tehtävä on suojata onnettomuudessa. Niiden pitää ottaa iskut vastaan ja olla hankauksenkestäviä. Moottoripyöräilyyn tarkoitetut ajohanskat ja -kengät sekä rinta- ja selkäsuojat tai suojapaidat suojaavat mopoilijaa kaaduttaessa tai törmättäessä.

Ajamisen turvallisuuteen ja nautittavuuteen vaikuttavat myös varusteiden veden- ja tuulenpitävyys, hengittävyys sekä lämmöneristävyys. Ajovarusteiden suojaavuusominaisuuksien lisäksi niillä voidaan lisätä havaittavuutta. Fluoresoivat värit ja heijastimet ajovarusteissa parantavat motoristin näkymistä.

Kun mopolla liikutaan liikenteessä, sen on kunnoltaan ja varusteiltaan oltava turvallinen. Mopoon alun perin kuuluvien laitteiden on toimittava moitteettomasti. Turvallisuuden kannalta tärkeimmät laitteet ja varusteet ovat:

 • tehokkaasti toimivat jarrut sekä edessä että takana
 • Uuden tieliikennelain mukaan 1.6.2020 alkaen rekisteröintitodistuksen mukaiset ehjät renkaat, joissa on kulutuspintaa vähintään 1,6 mm. Jos sää tai keli sitä vaatii mopossa on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun nastallisia tai nastattomia talvirenkaita. Talvirenkaaksi katsotaan talvikäyttöön soveltuva karkeakuvioinen rengas, jonka kulutuspinnan pääurien urasyvyys on oltava vähintään 3mm.
 • säädösten mukaiset valot ja heijastimet

Näiden lisäksi mopon pakollisia varusteita ovat mopon matkustajan kädensijat, laite luvattoman käytön estämiseksi, seisontatuki,  turvallinen  polttoainejärjestelmä, määräysten mukainen äänenvaimennin, nopeusmittari, äänimerkin antolaite, takarekisterikilpi ja ainakin vasemmalla puolella taustapeili.Mopo kuluu käytössä ja siksi sitä on aika ajoin huollettava. Huoltamaton mopo on vaarallinen  ja voi tulla kalliiksi. Moposi  huoltokirjasta saat yksityiskohtaiset ohjeet.

Kypärä, mopoilijan tärkein turvavaruste

Kypärän tehtävänä on suojata päätä onnettomuudessa. Lisäksi kypärä suojaa päätä ajossa sateelta, kuumalta, kylmältä, melulta ja kiveniskuilta.

Ulkonäkö, keveys tai edullisuus eivät saa olla ainoita kriteerejä kypärää valittaessa. Kypärän tulee sopia tiiviisti päähän. Kypärän väri vaikuttaa merkittävästi siihen, havaitaanko sinut ja ajetaanko eteesi. Erottuva yksivärinen kypärä on paras valinta.

Moottoripyöräilijän ja mopoilijan kypärältä vaaditaan hyviä iskunsuojausominaisuuksia. Onnettomuudessa kypärä vaimentaa iskuvoimaa ja levittää pistemäisen kuormituksen laajalle alueelle.

Kypärän iskunvaimennusominaisuuksien tulee säilyä myös useissa samaan kohtaan osuvissa peräkkäisissä iskuissa.

Kypärän on suojattava

 • terävän esineen läpitunkeutumiselta ulko- ja sisäkuoren läpi
 • puristukselta, joka aiheutuu esim. auton alle jäämisestä
 • muoto ei saa liukumis- tai kaatumistilanteessa olla lisäämässä rankavammojen määrää.

Kypärän on kestettävä

 • ulkokuoren on kestettävä liukumisen eli kitkan aiheuttama kuluminen, jotta suojaavat ominaisuudet säilyvät
 • normaalia käyttöä niin etteivät ominaisuudet huononnu.

Kypärä ei saa rajoittaa

 • näkö-, kuulo- tai tasapainoaisteja
 • estää hapen saantia.

Kypärän on oltava tyyppihyväksytty

Suomessa hyväksytyt tieliikennekäyttöön olevat kypärät ovat joko

 • ECE-säännön n:o 22 mukaan hyväksytty: ECE-hyväksymismerkintä kypärässä on iso E-kirjain ympyrän sisällä

Tai

 • Tai amerikkalaisen standardin FMVSS 218 mukaan hyväksytty: Amerikkalaisen standardin merkintä on isot DOT-kirjaimet.

Muut hyväksynnät, esimerkiksi JIS tai Snell, eivät ole Suomessa tieliikennekäyttöön hyväksyttyjä.

Hyväksymismerkintä

ECE22-05 testin läpäisseistä kypäristä, leukahihnasta tai kypärän sisältä, löytyvät muun muassa seuraavat merkinnät:

 1. Ympyröity iso E-kirjain ja numero: Numero kertoo maan, jossa testaaminen ja hyväksyntä on tehty.
 2. Varsinainen ECE22 hyväksyntänumero: Numero kertoo valmistajan, kypärämallin ja ulkokuoren koon. Merkinnässä oleva kirjain; P, J tai NP kertoo tarkemman testausmenetelmän.
 3. Valmistajan sarjanumero: Esimerkiksi 0128387.
 4. Valmistusaika: Esimerkiksi 05/07.

Testausmenetelmät

 • P0595011, P – Protective. Kyseessä on kypärä, jossa on leukakaari. P-merkinnän saamisen edellytys on, että kypärän leukakaari on läpäissyt sille tehdyn testin hyväksytysti.
 • NP0595011, NP – Non Protective. Kyseessä on kypärä, jossa leukakaari ei ole läpäissyt P-merkintään vaadittavaa testiä.
 • J0595011, J – Jet. Kyseessä on avokypärä, jossa ei ole leukakaarta.