Siirry sisältöön
Pyöräkaistalla ajava sähköpotkulautailija on pysähtynyt suojatien eteen antamaan tietä jalankulkijalle.

Väylän yksisuuntaisuus koskee myös sähköpotkulautailijaa

Liikenneturvan kyselyt osoittavat, etteivät sähköpotkulautailun säännöt ole edelleenkään hyvin hallussa. Epätietoisuutta on esimerkiksi sähköpotkulautailijan paikasta tieliikenteessä ja pyöräkaistan yksisuuntaisuudessa. Väärillä väylillä ajelu voi johtaa närkästyksen lisäksi vaaratilanteisiin ja jopa onnettomuuksiin. Sähköpotkulautailun sääntöjä voi kerrata helposti Liikenneturvan kampanjasivulta. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä.

”Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä”, tiivistää Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Liikenneturvan kyselyssä* tietämystä sähköpotkulautailijan paikasta selvitettiin kuvan avulla. Paikassa, jossa ajoradan vieressä kulkee toisistaan erotetut jalkakäytävä ja pyörätie, vastanneista 72 prosenttia tiesi, että sähköpotkulaudan paikka on pyörätiellä.

Yksisuuntainen väylä on yksisuuntainen myös sähköpotkulautailijalle

Pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa. Pyöräkaistalla ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla, mikä koskee myös kulkusuuntaa. Liikenneturvan kyselyyn** vastanneista vain 32 prosenttia tiesi vääräksi sen väitteen, että sähköpotkulaudalla saisi ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin. Pyörän kohdalla pyöräkaistan yksisuuntaisuuden tiesi vieläkin vähemmän, vain 27 prosenttia vastanneista.

”Pyöräkaistalla kuljetaan ihan normaalisti oikeanpuoleisen liikenteen sääntöjen mukaan. Pyöräkaistalla ei saa ajaa vastakarvaan, vaikka se olisi oman kulun kannalta kätevämpää”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Myös Liikenneturvan kyselyssä näkyy sääntöjen mukaisen kulun arvostus. Vain neljä prosenttia vastanneista hyväksyy sähköpotkulautailun liikennesääntöjen vastaisesti, jos se lyhentää reittiä. Pyörällä säännöistä poikkeamisen hyväksyttävyys nousee kahdeksaan prosenttiin.

Pyöräkaistan lisäksi myös pyörätie voi olla yksisuuntainen.

”On tärkeää tarkistaa onko pyörätie yksi- vai kaksisuuntainen. Pyöräteitä on jonkun verran muutettu yksisuuntaisiksi poistamalla pyörätien merkki toisesta päästä väylää”, Pohjonen muistuttaa.

Päätä matka oikein: pysäköi vain fiksusti

Sähköpotkulautailijan velvollisuudet tienkäyttäjänä eivät pääty laudalta noustessa. Vuokraväline on myös muistettava pysäköidä fiksusti pois toisen liikkujien tieltä.

”Sähköpotkulaudan pysäköinti pois toisten tieltä ei ole vain toisten liikkujien huomioimista tai hyvä tapa. Siihen velvoittaa myös laki. Sähköskuutin parkkeerauksessa tulee jokaisen vuokraajan olla huolellisempi”, Pohjonen täsmentää.’

Totta vai tarua? Sähköpotkulaudalla on luvallista ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin (pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa.

Totta vai tarua? Polkupyörällä on luvallista ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin (pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa).

Sähköpotkulaudalla on hyväksyttävää ajaa liikennesääntöjen vastaisesti, jos se lyhentää reittiä.

Pyörällä on hyväksyttävää ajaa liikennesääntöjen vastaisesti, jos se lyhentää reittiä

*Liikenneturvan kevätgallupin toteutti Kantar TNS Oy maaliskuussa 2022. Siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

**Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenteen eri ilmiöihin touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1005 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

Pyörätie

Pyörätie on aina merkitty liikennemerkillä. Rinnakkaisella pyörätiellä ja jalkakäytävällä liikennemerkki osoittaa, kumpi puoli on jalankulkijoille ja kumpi pyöräilijöille. Pyöräilijän on ajettava omalla puolellaan oikeassa reunassa. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa. Jalankulkija kulkee oikeassa tai vasemmassa reunassa.

Pyörätien liikennemerkki

Pyöräkaista

Ajoradasta voidaan erottaa pyöräkaista joko tiemerkinnöillä tai liikennemerkillä (tai molemmilla). Pyöräkaistalla ajetaan samojen sääntöjen mukaan kuin ajoradalla.

Pyöräkaistan liikennemerkki

Pyöräkatu

Pyöräkadulla kuljetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Autoilijat saavat ajaa pyöräkadulla, mutta heidän on sovitettava kulkunsa pyöräilijän vauhtiin. Pyöräkadun merkki ei itsessään aseta nopeusrajoitusta, vaan se osoitetaan erikseen nopeusrajoitusmerkillä. 

Pyöräkadun liikennemerkki