Siirry sisältöön
Lapsi asettaa pyöräilykypärää päähänsä ja aikuinen seuraa vieressä.

Pyöräilytaito opitaan yhdessä vanhempien kanssa

Pyöräily lapsen kanssa rauhallisessa ympäristössä antaa lapselle mahdollisuuden opetella pyöräilytaitoja turvallisesti. Liikenneturvan materiaaleista löytyy apu niin liikennesääntöjen kuin pyörän ja pyöräilykypärän kunnon tarkistukseenkin. Vanhempi toimii roolimallina lapselle myös turvallisen pyöräilyn taitojen ja tapojen opettelussa.

Miten tarkistetaan pyörän kunto?

Kevään tullen polkupyörät kaivetaan jälleen varastojen kätköistä käyttöön. Tärkeää on ensimmäiseksi tarkistaa pyörän kunto ja sopivuus lapselle.

”Lapsen polkupyörään ei kannata ostaa kasvun varaa. Oikeankokoisella pyörällä ja lapselle sopivilla säädöillä pyöräilyn harjoittelu on mukavaa. Pyörän kunnon tarkistamisen voi tehdä yhdessä, jolloin lapsikin oppii tarkkailemaan esimerkiksi renkaiden ilmanpaineita ja jarrujen toimivuutta”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa

Lapsen pyörän kunnon tarkastaminen on aikuisen vastuulla, mutta sen voi tehdä hauskasti myös yhdessä lapsen kanssa. Lapsi voi täyttää tulostettavan pyörän katsastuskortin, kun vanhempi tekee kuntotarkastuksen. Samassa yhteydessä voi tarkistaa myös kypärän kunnon ja asettumisen päähän hyödyntäen tulostettavaa kypäräkorttia.

Vanhemmat ovat tärkeitä roolimalleja

Pyöräily yhdessä lapsen kanssa edistää lapsen liikennetaitoja. Näin vanhemmat voivat myös nähdä, mitä lapsi osaa ja missä vielä tarvitaan opettelua.

”Lapsi oppii pyöräilytaidon vain pyöräilemällä. Kun lapsi alkaa pyöräillä omalla polkupyörällä, yhteiset rauhalliset ajelut turvallisilla pyöräilyreiteillä ovat ilo koko perheelle. Harjoitellessa vauhti on vielä hiljainen ja lapsen pyöräily saattaa olla epävarmaa. Myös muiden tielläliikkujien kannattaa huomioida pienet pyöräilijät, hidastaa vauhtia ja tehdä ohitukset tarpeeksi kaukaa”, Piippa taustoittaa.

Vanhempien kannattaa muistaa, että lapsi katsoo mallia aikuisista. Aikuisen esimerkillinen toiminta auttaa lasta omaksumaan turvallisia toimintamalleja.

”Esimerkiksi kypärän käyttöä ei tarvitse perustella lapselle myöhemminkään, jos aikuinen laittaa kypärän aina päähänsä. Kun vanhempi noudattaa pyöräillessään liikennesääntöjä, niin lapsikin oppii ajamaan sääntöjen mukaan. Omalla esimerkillä vanhempi voi vaikuttaa positiivisesti lapsen pyöräilyasenteisiin sekä lapsen tulevaan toimintaan pyöräilijänä.”

Muistilista vanhemmille:

  • Varmista oma sääntötuntemuksesi Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen -oppaasta.
  • Huolehdi, että lapsella on sopivan kokoinen pyörä. Tarkista lapsen pyörän kunto, etenkin jarrujen toimivuus.
  • Varmista pyöräilykypärän kunto ja istuvuus.
  • Harjoittele lapsen kanssa pyörän käsittelyä ja hallintaa rauhallisessa paikassa.
  • Suunnittele turvallinen pyöräilyreitti lapsen osaamisen ehdoilla.
  • Sovi kännykkäsäännöt liikenteeseen. Jos puhelinta on käytettävä, pitää ensin pysähtyä turvalliseen paikkaan.
  • Olet lapselle paras esimerkki. Lapsi oppii pyöräilijän mallin sinusta. Noudata itsekin näitä sääntöjä.

Pyöräilyviikkoa vietetään 6.-15.5.2022. Perhepyöräilypäivä on äitienpäivänä 8.5.

L