Siirry sisältöön
Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaine tasaisin väliajoin

Pakkasyöt pitävät tienpinnat liukkaina – Vaihda kesärenkaat kelin mukaan

Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, jos omat ajot ajoittuvat aikaisiin aamuihin tai ajomatkat ovat pitkiä. Yöpakkasia saattaa olla pitkälle kevääseen. Liikenneturva muistuttaa, että renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä varusteista autossa.

Keli määrittää renkaiden vaihtoajan

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli sitä edellyttää.Jos olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita, talvirenkaita on käytettävä. Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeenkin, jos keli sitä vaatii.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Vaikka etelässä olisikin jo kesärengaskelit, pohjoisemmassa talvi jatkuu pidempään. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa. Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan.

Harkitse renkaiden vaihto omien ajojen mukaisesti

Auton kuljettaja on vastuussa, että autossa on oikeanlaiset renkaat. Jos suuntaa pohjoiseen, tai ei ole valmis jättämään autoa talliin liukkaina kevätaamuina tai lumisohjossa, ei renkaita kannata vielä vaihtaa. 

”Kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti.” muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti. ”Pidemmänkin ajan sääennusteita on syytä seurata ennen vaihto-operaatiota, sillä keväälle tyypilliset vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä tien päällä.” Ruutti jatkaa.

Renkaiden kunnosta ei kannata tinkiä

Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Renkaiden kunnon lisäksi vaihdon yhteydessä on tarkistettava rengaspaineet, ja niitä kannattaa seurata tasaisin väliajoin läpi vuoden

Uutena kesärenkaiden urasyvyys on noin 8 mm. Lain mukaan urien vähimmäissyvyyden pitää olla 1,6 mm, mutta jo ennen sitä renkaat ovat menettäneet ison osan pito-ominaisuuksistaan, ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa.

”Vanha tuttu testi kahden euron kolikolla toimii hyvin kesärenkaiden riittävän urasyvyyden tarkistamiseen. Jos on itse epävarma, kannattaa vaihto ja kunnon tarkistaminen antaa ammattilaisten käsiin. Huonokuntoiset renkaat on vaihdettava uusiin.” Ruutti tähdentää.

Liikenneturvan vinkit renkaiden vaihtoon

  • Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan ja mieti, missä ja milloin ajat, ettei keli pääse yllättämään.
  • Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.
  • Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot rengaspaineille selviävät auton ohjekirjasta.
  • Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.
  • Muista jälkikiristys vielä 50-100 kilometrin ajon jälkeen. Jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta.