Siirry sisältöön
Koululainen liikenteessä.
Miten sinä ajat? Aikuiset avainroolissa kouluteiden turvallisuudessa

Pieksämäen kaupunki ja Liikenneturva haastavat aikuiset tekemään lasten kouluteistä turvallisia. Pieksämäen kaupungin Turvallinen koulutie -hankkeessa koulureittejä on tarkasteltu eritoten alakoululaisten lasten näkökulmasta. Kouluteiden turvallisuuden parantamisen lisäksi tavoitteena on saada myös lapsia liikkumaan enemmän.

Pieksämäen kaupungin Turvallinen koulutie -projektissa huomio on alakoulujen oppilaiden koulutien turvallisuudessa. Koululaisille järjestetyssä kilpailussa alakoululaiset pääsivät suunnittelemaan uuden liikenneopasteen, joka toimii turvallisen koulureitin merkkinä. Näitä uusia opasteita ja sinisiä tiemerkintöjä onkin voinut bongata Pieksämäen katukuvassa jo loppukesästä.

”Turvallisia koulureittejä on merkitty ja merkitään ympäri kuntaa alakoulujen ympäristöön. Opastus pyritään saamaan koululaisten pääväylille ja ne myös ohjaavat turvallisiin tienylityskohtiin. Liikenneopasteet kiinnitetään niin, että lasten on helppo ne havaita ja kohdistetaan paikkoihin, joissa lapsilla voi olla hankaluuksia”, kertoo kaupunginpuutarhuri Henna Järvinen Pieksämäen kaupungilta.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen kiittelee projektia ja kunnan panostusta lasten liikenneturvallisuuteen.

”Pieksämäki on lähtenyt hyvin konkreettisella tavalla kiinnittämään huomiota koululaisten turvalliseen liikkumiseen. Lapset näkevät maailman eri tavalla kuin aikuiset ja siksi on erinomaista, että projektiin on osallistettu myös itse koululaisia. Aikuisilla on vastuu lasten kouluteiden turvallisuudesta ja tämä toivottavasti toimii herätteenä jokaiselle autoilijalle”, Karvonen kehuu.

Turvallisin koulureitti ei välttämättä ole se lyhin

Osana Turvallinen koulutie -projektia on tarkoitus haastaa aikuisia ajattelemaan omaa toimintaansa liikenteessä. Myös vanhempia kannustetaan miettimään lastensa koulumatkaa ja -reitin suunnittelua turvallisuusnäkökohdista.

”Turvallisin reitti ei välttämättä ole lyhin. Tien ylitykset ovat koulumatkassa usein se kohta, mikä jännittää lasta eniten. Siksi Turvallinen koulutie -projektissa reitit ohjaavat koululaisia ylittämään tien mahdollisimman selkeästä kohtaa ja suojatietä pitkin totta kai” Järvinen kuvailee.

”Liikenneturvan kyselyssä* monet autoilijoista kertoo antavansa tietä tavallista useammin, kun huomaa jalankulkijana olevan lapsi. On muistettava, että lapset tarvitsevat meiltä aikuisilta selkeää toimintaa eritoten tienylityksissä, jotka ovat monen lapsen koulureitin varrella se turvattomimmalta tuntuva paikka. On meidän kuljettajien vastuulla tehdä suojateistä lapsille turvallisia. Se tarkoittaa, että painetaan jarrua kaasun sijaan, ajetaan rauhallisesti koulujen lähistöllä ja valpastutaan suojateiden kohdalla”, Karvonen painottaa.

Lisätietoja

kaupunginpuutarhuri Henna Järvinen, Pieksämäen kaupunki, p. 040 627 6744

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva, p. 020 7282 395

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä alkukesästä 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi 1025 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.