Siirry sisältöön

Liikennevilkku 3/2021 on ilmestynyt – numero jää lehden viimeiseksi

Liikenneturvan julkaisema liikenneturvallisuuden asiantuntijajulkaisu Liikennevilkku on ilmestynyt vuodesta 1952. Nyt julkaistu numero jää lehden viimeiseksi. Viimeisessä numerossa pohditaan ilmastonmuutoksen vaikutusta tiestöön, kysytään, miten kannabis vaikuttaa kuljettajaan ja lähdetään fiksusti kohti kelkkakautta.

Liikennevilkku jää eläkkeelle

Liikennevilkku-lehti, tuttavallisemmin Vilkku, on tullut eläkeikään. Tämä numero jää lehden viimeiseksi. Lehti on ilmestynyt vähän eri nimillä vuodesta 1952 alkaen ja sen toiminta-ajatus on pysynyt lähes 70 vuotta samanlaisena. Lehden yhtenä tavoitteena on ollut muuttaa liikennekulttuuria turvallisemmaksi. Lue koko pääkirjoitus.

Elämäntyö syntyi matkalla pankkiin

Liikenneturvan piti olla Rainer Kinisjärvelle vain pysäkki matkalla toiselle uralle. Kolmen
vuosikymmenen urakan jälkeen hänet palkittiin ansiomitalilla liikenneturvallisuuden hyväksi
tehdystä elämäntyöstä. Lue Rainer Kinisjärven haastattelu.

Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi. Kuva Pekka Peura /Kaleva.

Ilmastonmuutos muuttaa tienpitoa

Talven kosteus ja kesän kuivuus lisääntyvät, tiet ja sillat kuluvat yhä nopeammin. Suomi varautuu ilmaston lämpenemiseen tulvasuunnittelulla, teiden kallistuksilla ja ojien perkaamisella. Autoilijoiden kannattaa päivittää huonon kelin ajotaitonsa. Lue lisää ilmaston lämpenemisen seurauksista Suomessa.

”Iso kuva on kuitenkin se, että ajamme talvisaikaan entistä enemmän vesisateessa”, kertoo Ilmatieteen laitoksen Antti Mäkelä. Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen.

Fiksusti kohti kelkkakautta

Talven tulo tietää monelle moottorikelkkakauden käynnistymistä. Maastossa saa kuitenkin olla tarkkana. Osa väylistä on tarkoitettu pelkästään moottorikelkkailijoiden käyttöön, osalla taas lisäkilvet sallivat myös polkupyöräilyn. Tarkista, missä kelkoilla saa kulkea.

Kohtaamistilanteissa oltava tarkkana kelkallakin. Kuva: Ville-Veikko Heinonen /Liikenneturva.

Retkikoti pyörien päällä

Vanlife-ilmiön eli pakettiautomatkailun suosio kasvaa. Viimeistään koronavuosi toi trendin rytinällä myös Suomeen. Verkko on täynnä inspiraatiota ja vinkkejä, mutta kuinka tehdä auton muutokset turvallisesti ja Suomen oloihin sopiviksi? Katso vinkit pakettiautomatkailuun.

Pakettiauton tuunauksessa on muistettava lähdekriittisyys. On mietittävä, miten hyvin somen vinkit sopivat Suomen oloihin. Kuva Jarkko Mikkonen.

Kun autoa kuljettaa kannabis

Huumeiden käyttö on yleistynyt myös Suomessa. Kehitys heijastuu liikenteeseenkin. Yksi yleisemmistä huumeista on kannabis. Miten pilven poltto näkyy tien päällä?

Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen.

Kelit ja keinot

Muistikuva viime vuosituhannelta: Istun Luirojärven Maantielahdella pilkkimässä ja mietin, miten ihmeessä lahdella voi olla tuollainen nimi. Luirojärvi sijaitsee Itä-Lapin erämaassa, tiettömän taipaleen takana. Tänne piti hiihtää nelisen peninkulmaa Kiilopäältä.

Maantielahti keskellä ei mitään? Hurttia huumoria vai jotain muuta, kenties historiaa? Kysyy kolumnissaan suomen kielen dosentti ja tietokirjailija Vesa Heikkinen.