Siirry sisältöön
Lapsi ylittää suojatien kuljettajan antaessa tietä.

Kouluteiden turvallisuus esillä suojatietempauksessa Padasjoella 12.8.​

Koulut alkavat Padasjoella 11.8. Heti toisena koulupäivänä halutaan kiinnittää huomiota lasten koulumatkan turvallisuuteen. Kunnan liikenneturvallisuusryhmän suojatietempaus muistuttaa aikuisten vastuusta lasten kouluteiden turvallisuudessa. Tempaukseen ovat padasjokelaiset aikuiset tervetulleita osallistumaan! Liikenneturvan kyselyssä seitsemän kymmenestä kuljettajasta kertoo pyrkivänsä huomioimaan lapset tavallista paremmin suojatiellä.

Padasjoella järjestetään torstaina 12.8. jo perinteeksi muodostunut suojatietempaus. Heijastinliivein varustautuneet aikuiset päivystävät koulujen lähellä olevilla suojateillä, ovat turvallisina aikuisina läsnä lasten koulumatkassa, näyttävät itse hyvää esimerkkiä liikenteessä ja auttavat tarvittaessa.

”Tempausten tarkoituksena on herätellä autoilijoita siihen, että koululaiset ovat jälleen liikenteessä. Autoilijoiden toivotaan olevan tarkkaavaisia ja varovaisia erityisesti koulujen läheisyydessä – paitsi koulun alkaessa, myös ympäri vuoden. Lapsilla on oikeus liikkua turvallisesti liikenteessä”, painottaa liikenneturvallisuuskoordinaattori Terhi Svenns Rambollilta.

Liikenneturvan kyselyssä* kesällä kuljettajilta kysyttiin tien antamisesta suojatiellä eri tilanteissa. Seitsemän kymmenestä kertoi antavansa tietä tavallista useammin, jos näkee suojatielle tulevan olevan lapsi.

”Lapsi liikenteessä on aina huomiomerkki, jolloin autoilijan on syytä valpastua. Se, onko suojatie koululaiselle turvallinen paikka ylittää tie, riippuu meistä aikuisista auton ratissa. Autoilijan kannattaa hidastaa hyvissä ajoin ennen suojatietä ja pysähtyä, jotta koululaiselle – ja toki muillekin jalankulkijoille – kerrotaan, että tämä on huomattu ja tätä väistetään, kuten kuuluukin. Kun oma ajonopeus on riittävän alhainen, ehtii suojatielle tulevat havainnoimaan ajoissa, eikä lapsia säikytellä äkkijarrutuksin”, evästää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Padasjokelaiset tervetulleita mukaan tempaukseen

Padasjoen suojatietempaus toteutetaan torstaina 12.8.2021 ja siihen toivotaan mukaan Padasjoella asuvia ja liikkuvia aikuisia. Osallistujat kokoontuvat Kuntalaa vastapäätä olevalla pysäköintialueella kello 7.30. Aluksi käydään läpi tempauksen kulku ja ohjeistus, jonka jälkeen jakaudutaan lähialueen suojateille ja tienylityspaikoille. Oma heijastinliivi olisi hyvä olla mukana, mutta sen voi lainata laittamalla etukäteen viestin ([email protected] tai 050 358 0733). Tempaus päättyy koulupäivän alkaessa.

Suojatietempauksen järjestää kunnan liikenneturvallisuusryhmä, jossa on mukana kunnan edustajien lisäksi muun muassa Liikenneturva ja Hämeen poliisilaitos.

Lisätietoja:

liikenneturvallisuuskoordinaattori Terhi Svenns, Ramboll Finland Oy, puh. 050 358 0733, [email protected]

yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturvan Kouvolan toimipiste, puh. 040 534 1183, [email protected]

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä alkukesästä 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi 1025 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.