Siirry sisältöön
Jalankulkijat jalkakäytävällä, pyöräilijä pyöräkaistalla, auto ajoradalla.

Jätä jalkakäytävä jalankulkijoille – tankkausta työmatkakävelijöille Tourulassa

Liikenneturva ja JAPA ry järjestävät Kävelijän aamu -tapahtuman Jyväskylän Tourulassa (Matarankadun ja Rusokinkadun risteys) perjantaina 17.9. klo 7–9.

Liikkujan viikon pop-up-tapahtumassa aamun työmatkakävelijöille tarjotaan tietoa turvallisesta liikkumisesta ja jalankulkijan liikennesäännöistä. Työmatkalaisille on tarjolla myös virkistävää aamupalaa sekä heijastimia syksyn pimeyttä varten.

Liikkujan viikko (Avautuu uuteen ikkunaan) kannustaa ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia omaan terveyteen, ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kävely on terveellinen, päästötön ja halpa tapa liikkua lyhyet työmatkat. Lihasvoimin kuljettu työmatka on helppo tapa kerryttää päivittäistä liikunta-annosta.

Jos työmatka on pidempi, liikuntaa työpäiviin saa helposti myös kulkemalla kävelemällä matkat linja-autopysäkille tai valitsemalla työmatkan kulkutavaksi pyöräilyn. Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Tämän vuoden Liikkujan viikon slogan on ”Liiku kestävästi. Pysy terveenä”.

Jätä jalkakäytävä jalankulkijoille

Jalankulkijoita ovat kävelijöiden lisäksi esimerkiksi potkulautailijat, pyörätuolin käyttäjät sekä lastenvaunujen tai suksien kanssa liikkuvat. Myös polkupyörän taluttaja katsotaan jalankulkijaksi. Jalkakäytävällä saa ajaa pyörällä vain alle 12-vuotias, mutta hänkään ei saa aiheuttaa haittaa jalankululle.

”Jalkakäytävälle on oma liikennemerkkinsä, vaikka useinkaan jalkakäytäviä ei liikennemerkillä ole merkitty. Pyörätiet sen sijaan on aina merkitty pyörätien liikennemerkillä. Jalkakäytävä voi olla myös rinnakkainen pyörätien kanssa, tai se voi olla yhdistettynä pyörätiehen. Näillekin väylille on omat liikennemerkkinsä. Jalankulun säännöt voi kerrata Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen -oppaasta (Avautuu uuteen ikkunaan)”, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Esimerkiksi kaupunkien vuokrakäytössä olevalla sähköpotkulaudalla ei ole asiaa jalkakäytäville, sillä sen kuljettajan on noudatettava polkupyöräilyn sääntöjä. Liikenneturvan kyselyssä* peräti joka neljäs vastanneista uskoi virheellisesti, että aikuinenkin saa pyöräillä jalkakäytävällä, jos liikenne ajoradalla tuntuu vaaralliselta, kunhan väistää jalankulkijoita.

”Jalkakäytävä on kuitenkin nimensä mukaisesti jalankulkijoille tarkoitettu paikka liikenteessä”, muistuttaa Rossi.

Mikä onkaan jalankulkijan paikka liikenteessä?

Jalankulkijan paikka liikenteessä on jalkakäytävällä tai pientareella. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole, niin jalankulkija käyttää pyörätien tai ajoradan reunaa.

”Jos jalkakäytävä ja pyörätie on yhdistetty, niin kävellen edetään tällaisen väylän reunassa. Tieliikennelaki antaa yhdistetyllä väylällä jalankulkijalle mahdollisuuden valita, kumpaa reunaa hän kulkee”, selvittää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Liikenneturvan kysely* paljasti tähän sääntöön liittyvän vielä paljon epäselvyyttä. Yli puolet vastaajista luuli, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan tulee kulkea oikeanpuoleisessa reunassa.

”Yhdistetyllä väylällä on tärkeää, että liikkujat huomioivat toinen toisensa. Näin pyöräilijöiden ja kävelijöiden kohtaamis- ja ohitustilanteista tulee sujuvia ja turvallisia. Pyöräilijän on tieliikennelain mukaan annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä”, painottaa Piippa.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten sääntötuntemusta maaliskuussa 2021. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.