Siirry sisältöön
Mopoilija liikenteessä kypärä päässä. Mopoilijalla on yllään hyvät turvavarusteet.

Mopoilijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Kuolleiden ja loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä on laskenut kolmannekseen kymmenen vuoden takaisesta tasosta.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin kaksi ja loukkaantunut 280 mopoilijaa vuosittain. Vuoden 2021 tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli 33. Kaikista tieliikenteessä vahingoittuneista seitsemän prosenttia oli mopoilijoita. Menehtyneistä lähes kolme neljästä oli miehiä. Loukkaantuneista kaksi kolmesta oli miehiä.

Henkilövahingoissa tapahtumapaikkana oli risteys lähes 60 prosentissa tapauksista.

Kuvassa vasemmalla kuolleet ja oikealla loukkaantuneet mopoilijat.

Taajamien ulkopuolella tapahtui 30 prosenttia kuolemantapauksista ja joka neljäs loukkaantumisista. Loukkaantumisista 40 prosenttia tapahtui samojen ajosuuntien onnettomuuksissa ja joka viides risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa.

Taajamissa tapahtui 70 prosenttia kuolemantapauksista ja kolme neljästä loukkaantumisesta. Risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa menehtyi 40 prosenttia ja ulosajoissa 40 prosenttia uhreista. Loukkaantumisista kolmannes tapahtui risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa ja lähes joka kolmas samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Tieliikenteen henkilövahingot iän mukaan 2022 (mopolla ja henkilöautossa):

Vahingoittuneista neljä viidestä nuoria

Kaikista mopoilijoiden henkilövahingoista neljä viidestä tapahtui 15-24-vuotiaille.

Kuvassa vasemmalla 15-17-vuotiaiden poikien henkilövahingot mopoilijoina 2013-2022. Oikealla 15-17-vuotiaiden tyttöjen henkilövahingot mopoilijoina 2013-2022.

Tämä tarkastelu perustuu pääosin Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin vuosina 2020–2022. Vuosi 2022 on ennakkotietoja.