Siirry sisältöön
Mopoilija liikenteessä kypärä päässä. Mopoilijalla on yllään hyvät turvavarusteet.
Mopoilijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Kuolleiden ja loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä on laskenut kolmannekseen kymmenen vuoden takaisesta tasosta.

Vuosien 2021-2023 aikana on kuollut keskimäärin kaksi ja loukkaantunut 260 mopoilijaa vuosittain. Vuoden 2022 tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli 20. Kaikista tieliikenteessä vahingoittuneista kuusi prosenttia oli mopoilijoita. Menehtyneistä viisi kuudesta oli miehiä. Loukkaantuneista kaksi kolmesta oli miehiä.

Henkilövahingoissa tapahtumapaikkana oli risteys yli puolessa tapauksista.

Kuvassa vasemmalla kuolleet ja oikealla loukkaantuneet mopoilijat.

Taajamien ulkopuolella tapahtui kolmannes kuolemantapauksista ja joka viides loukkaantumisista. Loukkaantumisista 40 prosenttia tapahtui samojen ajosuuntien onnettomuuksissa ja joka viides nokkakolareissa.

Taajamissa tapahtui kaksi kolmesta kuolemantapauksista ja neljä viidestä loukkaantumisesta. Ulosajoissa menehtyi puolet uhreista. Loukkaantumisista kolmannes tapahtui risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa ja lähes joka kolmas samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Tieliikenteen henkilövahingot iän mukaan 2023 (mopolla ja henkilöautossa):

Vahingoittuneista neljä viidestä nuoria

Kaikista mopoilijoiden henkilövahingoista neljä viidestä tapahtui 15-24-vuotiaille.

Kuvassa vasemmalla 15-17-vuotiaiden poikien henkilövahingot mopoilijoina 2014-2023. Oikealla 15-17-vuotiaiden tyttöjen henkilövahingot mopoilijoina 2014-2023.

Tämä tarkastelu perustuu pääosin Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin vuosina 2021–2023. Vuosi 2023 on ennakkotietoja.