Siirry sisältöön
Mopoilija liikenteessä kypärä päässä. Mopoilijalla on yllään hyvät turvavarusteet.

Mopoilijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Kuolleiden ja loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä on laskenut yli 60 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin kolme ja loukkaantunut 300 mopoilijaa vuosittain. Vuoden 2020 tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli 24. Kaikista tieliikenteessä vahingoittuneista seitsemän prosenttia oli mopoilijoita. Menehtyneistä kolme neljästä oli miehiä. Loukkaantuneista kaksi kolmesta oli miehiä.

Henkilövahingoissa tapahtumapaikkana oli risteys joka toisessa tapauksessa.

Kuvassa vasemmalla kuolleet ja oikealla loukkaantuneet mopoilijat.

Taajamien ulkopuolella tapahtui kolmannes kuolemantapauksista ja joka viides loukkaantumisista. Loukkaantumisista joka kolmas tapahtui samojen ajosuuntien onnettomuuksissa ja joka neljäs risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa.

Taajamissa tapahtui kaksi kolmesta kuolemantapauksista ja neljä viidestä loukkaantumisesta. Viidennes menehtyi risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa ja viidennes ulosajoissa. Loukkaantumisista kolmannes tapahtui risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa ja joka neljäs samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Tieliikenteen henkilövahingot iän mukaan 2021 (mopolla ja henkilöautossa):

Vahingoittuneista neljä viidestä nuoria

Kaikista mopoilijoina kuolleista kolmannes ja loukkaantuneista neljä viidestä oli 15-24-vuotiaita.

Kuvassa vasemmalla 15-17-vuotiaiden poikien henkilövahingot mopoilijoina 2012-2021. Oikealla 15-17-vuotiaiden tyttöjen henkilövahingot mopoilijoina 2012-2021.

Tämä tarkastelu perustuu pääosin Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin vuosina 2019–2021. Vuosi 2021 on ennakkotietoja.