Gå till innehållet
Lumipyry vaikeuttaa näkyvyyttä ja huonontaa ajokeliä

En stor del av finländarna förbereder sig på vinterkörning

Att köra under vinterförhållanden förutsätter en annan inställning än på sommaren. Majoriteten av dem som svarade på Trafikskyddets enkät utrustar sig på vintern för exceptionella situationer och följer också väderprognoserna. Beredskapen är särskilt viktig när du kör till en glesbygd där hjälpen inte nödvändigtvis finns i närheten. Trafikskyddet påminner om att de bästa metoderna för att övervinna dåligt väder är sänkt hastighet och ett ordentligt säkerhetsavstånd.

Förutseendet börjar redan före start. Av de förare som svarade på Trafikskyddets enkät uppgav 72 procent att de var utrustade för exceptionella situationer när de åkte till glesbygden på vintern.*

”Se till att tanken är full och att det finns varma reservkläder i bilen vid hög kyla. Det lönar sig också att ta med sig en smart enhet med vilken man vid behov kan larma hjälp. När du åker ska du berätta för dina bekanta vart du är på väg och vilken rutt du kör. Reservera ordentligt med tid för resan, besvärligt väder eller förändringar i vädret kan orsaka överraskningar och fördröja resan”, räknar Trafikskyddets kontaktchef Eero Kalmakoski upp.

Förutseende omfattar också att se till att bilen är i skick. Se till att bilen har ordentliga vinterdäck.

”Kontrollera däckens och bilens skick. Om det till exempel finns elfel i bilen lönar det sig ännu att fundera på om resan är nödvändig. I glesbygden är hjälpen inte nödvändigtvis särskilt nära”, funderar Trafikskyddets kontaktchef Petri Niska.

Bedöm din körskicklighet och följ väderprognoserna

Innan du åker i väg lönar det sig att fundera på om din egen körskicklighet och erfarenhet räcker till för den planerade resan. Föraren borde också tänka på väglaget redan innan hen sätter sig i bilen.

Tre av fyra (76 %) som svarade på Trafikskyddets enkät uppgav att de på vintern bedömde sina egna körfärdigheter innan de körde till glesbygden. Sju av tio (70 %) uppgav att de tittar på väderprognosen för hela resan på förhand.

”Det är klokt att följa väderprognosen. Om vädret är utmanande eller förändras mycket lönar det sig att fundera på om man kan skjuta upp avfärden”, tipsar Kalmakoski.

Välj hastighet enligt väglag och situation

Föraren måste förstå att körning i vinterförhållanden är helt annorlunda än att köra i sommarväder. Mörker, snöfall, yrsnö och halka utmanar även en erfaren förare.

”Under resan ska körhastigheten väljas enligt väglaget, inte enbart enligt hastighetsbegränsningarna. Dessutom är det viktigare att komma ihåg ett tillräckligt avstånd till den som kör framför ju sämre väglaget är”, säger Kalmakoski.

Till exempel vid körning i snösörja framhävs körhastighetens betydelse. En tjock issörja eller slask minskar på väggreppet och även en lite för hög hastighet kan orsaka en farlig situation.

”Snösörjan kan också hamna i vindrutan, så även i det avseendet är det viktigt att hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd till den som kör framför”, påminner Niska.

Vid vinterväglag lönar det sig att noggrant överväga omkörningsbehovet. Pudersnö som blåser upp gör det svårare att se och det kan vara svårt att köra över isvallar.

*Trafikskyddet utredde finländarnas inställning till olika trafikfenomen i november 2022. Enkäten genomfördes av Kantar TNS Oy. Sammanlagt 1113 personer besvarade enkäten, varav 82 procent var bilförare.