Siirry sisältöön
AIkuinen pyöräilee lapsen kanssa on
Ajotaitorata: polkupyörän käsittelytaidot

Turvallinen pyöräily vaatii ajotaitoa. Tärkeää on oman pyörän hallinta (myös jonossa), jarruttaminen sekä yhdellä kädellä ajo, jotta voi näyttää käännyttäessä suuntamerkkiä. Koulun pihalle tai urheilukentälle rakennetulla ajotaitoradalla voidaan harjoitella turvallisesti polkupyörän käsittelytaitoja. Ajotaitorata sopii esimerkiksi liikunnan tunneille tai koulun turvallisuuspäivän toimintarastiksi.

Tavoite
  • Harjoitella pyörän hallintaa ja tasapainoa, jarruttamista ja yhdellä kädellä ajamista.
  • Tuntea oman pyöräilytaitonsa ja oivaltaa, mitä kannattaa vielä harjoitella.
  • Kokea, miten harjoittelemalla pyöräilytaidot kehittyvät ja pyöräilystä tulee mukavampaa.
  • Ymmärtää, millaisia pyörän käsittelytaitoja tarvitaan liikenteessä.
Nämä tarvitset
  • Rauhallinen ulkotila ajotaitorataa varten.
  • Radan rakennustarpeet. (Radan voi rakentaa koulusta löytyvistä välineistä, esim. urheiluvälineitä voi hyödyntää. Myös pihalta löytyviä keppejä, kiviä tms. voi käyttää.)
  • Ajotaitorataohje (pdf)

Toteutusohjeet

Rakennetaan ajotaitorata (pdf) sopivaan rauhalliseen paikkaan. Koeajamalla radasta saadaan oppilaiden taitotasoon sopiva.

Jokainen oppilas ajaa radan useampaan kertaan läpi. Huomataan, miten harjoittelemalla suoritus paranee

Opettaja voi yhdessä oppilaiden kanssa valita varattuun tilaan sopivat ajotehtävät. Rataa ja ajotehtävien vaikeutta voidaan muokata tarpeen mukaan.

Loppukeskustelu

Käydään läpi, miten ajaminen sujui – mikä oli helppo ja mikä oli haastavaa. Auttoiko harjoittelu?  Keskustellaan yhdessä, miksi pyörän hallinta on tärkeää liikenteessä. Kannustetaan oppilaita harjoittelemaan pyörän hallintaa ja pyöräilemään erilaisissa ympäristöissä, esim. metsäpoluilla.