Siirry sisältöön
Turvallinen moottorikelkkailu edellyttää hyviä varusteita.

Vinkit turvalliseen moottorikelkkailuun

Kypärä on moottorikelkalla liikkuvan tärkein turvallisuusvaruste. Lisäksi kunnollinen ajoasu sekä turvallinen ja ennakoiva ajotapa moottorikelkkailulle tarkoitetuilla kulkuväylillä edistää turvallista kelkkailua.

  • Valmistaudu pahimman varalle. Tutustu kelkkaasi, tarkista ajovarusteesi. Varaudu sään ja kelin muutoksiin. Älä kelkkaile alkoholin vaikutuksen alaisena.
  • Ole valmis auttamaan. Näytä omat aikeesi käsimerkeillä toisille hyvissä ajoin ja varustaudu tarvittaessa auttamaan. Varmista avun saanti ja kehitä erätaitojasi.
  • Pysy oikeilla kulkuväylillä. Käytä kelkkailureittejä ja -uria. Opettele tulkitsemaan karttaa ja osaa suunnistaa. Ilmoita ainakin läheisillesi reittisi, etappisi ja arvioitu paluuaikasi. Kerro tapa, miten sinut tavoittaa kelkkaretken aikana.
  • Aja maaston mukaan. Älä anna tuntemattoman maaston yllättää. Muista, että moottorikelkkaa ei ole tehty sulien vesistöjen ylittämistä varten.
  • Vaali luonnon rauhaa, liiku luonnon ehdoilla. Huolehdi omat roskasi maastosta mukaasi ja pidä pienempää ääntä. Kunnioita eläimiä ja luonnon rauhaa.
  • Kehity kelkkailijana. Harjoittele ajamista rauhassa turvallisessa ympäristössä. Kartuta kelkkailutaitojasi. Liity kelkkakerhoon tai hanki kokemuksia kokeneemmilta kelkkailijoilta.
  • Hätätilanteiden varalta lataa puhelimeesi 112 Suomi -mobiilisovellus.

Kelkkailijan ajovarusteet

Kypärä on moottorikelkalla liikkuvan tärkein turvallisuusvaruste. Kypärä antaa suojaa onnettomuustilanteiden lisäksi talvisilta olosuhteilta ja pitää pään lämpimänä.

Hyvää kypärää on mukava käyttää ja se on turvallinen silloin kun se on sopivan kokoinen. Kypärän pitää tuntua päässä napakalta. Hyväkään kypärä ei suojaa, jos sen hihna on jätetty kiinnittämättä tai se on löysällä.

Hyvässä kypärässä on riittävästi ilmanotto- ja ilmanpoistoaukkoja sekä ilmankiertokanavia. Joidenkin kypärämallien visiireihin on saatavilla sähkölämmitys huurtumisen ehkäisemiseksi. Kypärän alla käytetään erillistä kypärähuppua. Hupun tulee olla sopivan kokoinen ja hengittävä.

Hankkiessasi kypärää kokeile eri malleja ja kokoja. Käytä hyväksesi myyjän asiantuntemusta ja muiden kelkkakulkijoiden kokemuksia eri kypärämallien hyvistä ja huonoista puolista. Kiinteällä leukasuojalla varustettu malli on hyvä valinta urheilulliseen kelkkailuun. Työkäyttöön on suunniteltu omat kypärämallit. Kaikkien kypärämallien kanssa kannattaa käyttää korvatulppia suojaamaan kuuloa liialliselta melulta. Kiinnitä huomiota myös kypärän väriin, kirkkaat ja erottuvat värit tuovat lisäturvaa kelkkailuun.

Hyvät ajolasit täydentävät kypärän käytön mukavuuden. Lasien valintaan vaikuttaa paljon kasvojen muoto ja käytettävä kypärä. Lasit suojaavat kasvoja ja silmiä kylmältä sekä ajoviimalta. Tärkeää on lasien hyvä ilmanvaihto huurtumisen ehkäisemiseksi. Ajolasien puhdistamiseen ja säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Varovaisuudella ja huolellisuudella pystyy pidentämään ajolasien käyttöikää. Myös linssien värillä on väliä. Vaaleat linssivärit sopivat vähäisessä valossa ajavalle. Keltainen väri toimii myös hyvin hämärässä, oranssi linssi on hyvä yleislinssi. Sininen linssi toimii lumiolosuhteissa huonoiten.

Varaudu ajoasulla haastaviin olosuhteisiin

Kelkkailijan ajoasu koostuu monesta eri kokonaisuudesta. Kosteutta iholta siirtävän alusvaatekerroksen päällä oleva välikerros on tärkeä lämmönsäätelyn kannalta. Esimerkiksi fleece tai ohut villa toimivat hyvin välikerroksena. Useissa kelkkapuvuissa on irrotettava sisävuori, joka toimii hyvänä välikerroksena. Kelkkapuvun kuorikerros, eli uloin osa tulee olla tuulen- ja vedenpitävää, mutta myös hengittävää materiaalia.

Huomioväreillä ja ajoasuun kiinnitetyillä heijastimilla kelkkailija saa lisäturvaa liikkumiseensa. Nykyään kelkkailijalle on tarjolla ajoasun alle tai päälle laitettavia erillisiä panssarisuojia tuomaan lisäturvaa. Panssarit suojaavat olkapäitä, selkää ja rintaa. Iskuilta suojaavien varusteiden lisäksi ovat vääntymistä estävät polvi- ja niskatuet yleistymässä. Nilkan vääntymistä ja jalkaterän kolhuja lieventävät asianmukaiset kelkkailuun tarkoitetut kengät.

Kelkkailukäsineiden tulee olla sellaiset, että ne eivät missään olosuhteissa haittaa kelkan hallintalaitteiden tehokasta käyttöä. Hyvä kelkkakenkä on puolestaan lämmin ja ainakin osaksi vedenpitävä.

Moottorikelkkailu ryhmässä

Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ensisijaisen tärkeätä on se, että jokainen retkelle osallistuja tuntee ennen retkeä sovitut yhteiset käyttäytymissäännöt ja noudattaa niitä.

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) on laatinut yhteistyössä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa safariyrityksille käytännölliset ohjeet moottorikelkkailun turvallisuuden parantamiseksi (Avautuu uuteen ikkunaan).

Ryhmälle johtaja

Ryhmässä kelkkailtaessa on syytä valita ryhmälle johtaja. Ryhmän johtajan tehtävänä on jo retken valmisteluvaiheessa tehdä selväksi pelisäännöt ja antaa retkeläisille selkeät ohjeet niiden noudattamiseksi. Ryhmän johtaja toimii myös reitin suunnittelun ja mukaan otettavan varustuksen yhteyshenkilönä.

Reitin suunnittelu

Reitti on suunniteltava siten että se sopii kaikille retkelle osallistuvalle. Toisaalta reitin tulisi olla mielekäs myös kokeneille kelkkailijoille. Reitin on oltava turvallinen. Reitin aikataulu on suunniteltava siten, että on aikaa pitää tarpeellisia taukoja. Etäisyydet kelkkojen välillä ajettaessa jonossa on pidettävä riittävän suurina.

Varustus

Kelkan valinnassa on otettava huomioon kuljettajan ajokokemus. Kuljettajan on harjoiteltava riittävästi kelkan hallintaa ennen retkelle lähtöä. Ryhmän johtajan on valvottava, että osanottajat pukeutuvat olojen mukaisesti ja käyttävät muita asianmukaisia kelkkailuvarusteita. Ryhmässä kelkkailtaessakin on syytä ottaa mukaan tarvittavia kelkkojen varaosia ja ryhmän on pystyttävä tekemään pieniä korjaustöitä maastossa.

Ryhmän on tiedettävä missä liikkua ja osattava paikallistaa itsensä kartalta mahdollisia pelastustoimenpiteitä varten. Ryhmäkelkkailijallakin on oltava asianmukainen yhteydenpitoväline mukanaan mahdollista avuntarvepyyntöä varten.

Yhteiset käsimerkit

Yhteiset ja ennalta sovitut käsimerkit helpottavat ja turvaavat liikkumista. Jotta viesti menee ymmärrettävästi perille, tulisi jokaisen antaa merkki suunnilleen samassa kohdassa ennen ilmoitettavaa kohdetta. Esimerkiksi ennen tienylityspaikalle tuloa kukin antaa merkin takana oleville siinä vaiheessa, kun on ennakkoon sovittu.