Siirry sisältöön
Raskaan liikenteen kuljettaja ratissa
Väsymys ammattiliikenteessä

Väsymys on yleinen kaikenikäisten ammattikuljettajien ongelma. Väsyneenä tarkkaavaisuus heikkenee ja virheet lisääntyvät. Väsyneenä ei saa, eikä tarvitse ajaa, koska lakikin sen kieltää. Työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä, että työn tekeminen on turvallista.

Testaa miten selätät väsymyksen liikenteessä

Nuku riittävästi ja käytä lepoaika viisaasti

Väsyneenä ei saa, eikä tarvitse ajaa, koska lakikin sen kieltää. Työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä, että työn tekeminen on turvallista.

Taajaman ulkopuolella nukahdetaan herkemmin. Omaa ajokuntoaan ei pysty arvioimaan liian väsyneenä. Auto ajautuu kaistalta ja suistuu tieltä. Äkilliset korjausliikkeet ovat raskaalla ajoneuvolla vaarallisia.

Milloin kannattaa hakeutua väsymyksen takia tutkimuksiin?

Jatkuva päiväväsymys ja nukahtelu kannattaa tarkistuttaa esimerkiksi työterveyshuollossa. Taustalla voi olla sairaus, jonka hoitaminen paitsi puree päiväväsymykseen ja nukahteluun myös ylläpitää ajokykyä. Lääkäri pyrkii ensi sijassa vaalimaan ajoterveyttä.

Mitä on uniapnea?

Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Taustalla on ylähengitysteiden ahtaus. Muut saattavat havaita uniapnean kuorsauksesta tai hengityskatkoksista. Hengityskatkosten takia unen laatu on heikkoa. Oireina on muun muassa väsymystä ja ärtymystä, jopa muistihäiriöitä. Uniapnea sairautena on hyvin yleinen, varsinkin keski-ikäisillä ja raskaan ajoneuvon kuljettajilla. Tutkimuksiin on syytä hakeutua oireisena. Hoito ennaltaehkäisee myös muita sairauksia.


Lähteet ja lisätietoa uniapneasta:
Tarnanen ym. 2022 Sairastatko tietämättäsi uniapneaa?
Käypähoito.fi
Hengitysliitto.fi