Siirry sisältöön

Lapsen turvalaite ja sivuturvatyynyt

Pitääkö takapenkin ovista tulevat turvatyynyt kytkeä pois vauvan/lapsen matkustaessa takapenkillä?

Kaikkialta löytyy tietoa, että etupenkin turvatyyny on ehdottomasti kytkettävä pois, mikäli lapsi joutuu etupenkillä matkustamaan, mutta takapenkin tyynyistä ei edes auton ohjekirjassa sanota mitään.

Voimassa oleva tieliikennelaki (729/2018) kertoo aiheesta seuraavaa (94 §):

”Lasta ei saa kuljettaa etuturvatyynyllä suojatulla istumapaikalla selkä menosuuntaan suunnatussa turvaistuimessa, ellei turvatyynyä ole tehty toimintakyvyttömäksi.”

Laki käsittelee siis asiaa vain etuturvatyynyn osalta. Syy, miksi etuturvatyynystä puhutaan eniten, on sen potentiaalinen vaarallisuus selkä menosuuntaan asennetulle turvalaitteelle ja tästä johtuva tiukka sääntely. Sivuturvatyynyjen suhteen vastaavaa ongelmaa ei ole, joten mikäli turvalaitteen tai auton käyttöohje ei erikseen kiellä asennusta sivuturvatyynyllä varustetulle istumapaikalle, ei lapsen sijoittamiselle kyseiselle paikalle ole estettä. Sivuturvatyynyjä ei yleensä edes pysty kytkemään pois käytöstä ja se olisi kaikissa tilanteissa heikennys auton turvajärjestelmään.

Suosituksemme mukaisesti lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi. Asianmukaista turvalaitetta on hyvä käyttää 150 cm pitkäksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä. Lisää tietoa täällä (Avautuu uuteen ikkunaan).