Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä.

Liikenneturva suosittelee, että istuinta käytetään 150 cm pitkäksi asti. Turvaistuin kannattaa kiinnittää takapenkille – se on lapselle turvallisinta.

Vauva matkustaa turvakaukalossa

Vauva matkustaa selkä menosuuntaan kiinnitetyssä turvakaukalossa. Kaukalon käyttöohjeessa kerrotaan, minkä kokoiselle ja ikäiselle lapselle kaukalo on tarkoitettu. Vaihda turvakaukalo turvaistuimeen kun maksimi paino tai -ikä täyttyy. Kysy tarvittaessa lisätietoja kaukalon valmistajalta tai maahantuojalta.

Ensimmäiseksi pitää säätää kaukalon turvavyöt vauvalle sopivaksi. Tämä pitää tehdä ennen kuin kaukalo asennetaan autoon. Vyöt pitää asentaa napakasti, mutta kuitenkin niin, että vauva viihtyy kaukalossa. Turvakaukalo kiinnitetään isofix-telakkaan. Muista lukea käyttöohje ennen turvakaukalon käyttöönottoa.

Kuljeta lasta selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi. Lapsen pää on suhteessa painavampi ja niska herkempi kuin aikuisen. Mahdollisen onnettomuuden sattuessa lapsen niskaan kohdistuu yli kolminkertainen voima, jos lapsi istuisi kasvot menosuuntaan.

Pieni lapsi matkustaa selkä menosuuntaan 

Pieni lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi.

Pienen lapsen pää on painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi eikä riittävä syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja plus-testin läpäissyttä turvaistuinta. Kun lapselle hankitaan turvaistuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Plus-testi on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille. Siinä mitataan tiukimmin lapsen kaulaan kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos se on varustettu turvatyynyin. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran. Tarkista aina auton käyttöohjekirjasta, mitä siinä kerrotaan lapsen kuljettamisessa etuistuimella.

Yksivuotiaan pää painaa noin 2,2 kg. Jos lapsi painaa 9 kiloa, pään paino on noin 25 % kehon kokonaispainosta. Kolmivuotiaan pää painaa noin 2,7 kg. Jos lapsi painaa 15 kg, pään paino on noin 18 % kehon kokonaispainosta. Aikuisen pää painaa noin 4,5 kg. Jos aikuinen painaa 75 kg, pään paino on vain noin 6 % kehon kokonaispainosta. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Leikki-ikäinen matkustaa turvavyöistuimessa

Turvaistuimen jälkeen lapsi matkustaa turvavyöistuimessa, jossa auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle ja suojaa myös sivuilta. Tarkista aina turvavyöistuimen käyttöohjeesta minkä kokoiselle lapselle se on tarkoitettu. Turvavyön alaosan tulee kulkea lantion päältä. Kiristä lantiovyö sopivaksi ja tarkista, että ylävyö kulkee olkapään päältä. Ylävyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse. Säädä päätuki lapsen pään korkeudelle, jotta turvavyö asettuu oikealle korkeudelle

Turvavyöistuin sijoitetaan aina takapenkille.

Esi- ja alakoululainen matkustaa turvavyöistuimessa

Liikenneturva suosittelee, että istuinta käytetään kunnes lapsi on 150 cm pitkä. Turvavyöistuin on edelleen turvallisin valinta: turvavyö asettuu oikein, istuin suojaa lasta myös sivuilta ja istuimessa on pääntuki.

Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan, mutta koroke ei suojaa lasta millään tavalla kolaritilanteessa. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä auton omaa pääntukea ja 3-pisteturvavyötä. Tarkista korokkeesta, minkä kokoiselle lapselle se on hyväksytty.

Kun lapsi on yli 150 cm pitkä, hän voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvayön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät.

Turvaistuimen vaatimukset

Turvaistuin kannattaa ostovaiheessa sovittaa siihen autoon, missä sitä pääasiallisesti käytetään. Käy myyjän kanssa läpi, miten turvaistuin kiinnitetään autoosi oikein. Myös turvaistuimen valmistajan verkkosivuilla lukee, minkä automallien kanssa istuin on yhteensopiva. Mikäli mahdollista, kannattaa istuinta sovittaa myös lapsen kanssa.

Muista, että turvaistuin tulee olla kiinnitettynä autoon tyhjänäkin. Irrallaan oleva turvaistuin on riskitekijä onnettomuuksissa.

Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee lainkin mukaan olla E-hyväksyttyjä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset.

Käytetty turvaistuin

Jos olet hankkimassa käytettyä istuinta, tulee sen historia tietää. Esimerkiksi perheen sisällä istuinta voi kierrättää vanhemmalta sisarukselta nuoremmalle, jos istuin on ehjä.

Turvaistuimet myös vanhenevat. Keskimäärin istuin ja telakka tulisi vaihtaa uuteen seitsemän vuoden jälkeen. Koska istuinten maksimikäyttöikä vaihtelee, myyjältä tai maahantuojalta saa juuri omaa turvaistuinta koskevan tiedon. Istuimen valmistusvuosi ja -viikko löytyvät sen rungosta.

Jos istuimen ostaa internetistä, on tiedettävä, mitä ostaa. Onko istuimella esimerkiksi hyväksyntä EU:n alueella ja sopiiko se varmasti omaan autoon. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat olla hyvin erilaisia ja istuinten laatu voi vaihdella suuresti.

Jos turvaistuin joutuu kolariin

Turvaistuin suositellaan poistettavaksi käytöstä, kun siihen on kohdistunut voimakasta rasitusta tai se on muuten vaurioitunut tai puutteellinen. Esimerkiksi törmäyksessä tai kolarissa ollut istuin suositellaan vaihdettavaksi uuteen. Myös telakan vaihtoa kolarin jälkeen suositellaan, sillä siihenkin voi törmäyksessä tulla päälle päin näkymättömiä vaurioita.

Istuinta ei välttämättä ole tarpeen vaihtaa pienen parkkipaikkakolhaisun jälkeen. Kovemmassa törmäyksessä istuimen rungossa ja pehmusteissa voi kuitenkin ilmetä päälle näkymättömiä vaurioita. Näitä mahdollisesti istuimeen tulleita ja päälle näkymättömiä vaurioita on hankala todeta tai arvioida, eikä istuimen käyttökelpoisuutta kolarin jälkeen voi varmuudella sanoa. Lue istuimen käyttöohjeesta valmistajan ohjeet kolaritilanteen varalta. Varmista myös oman vakuutusyhtiösi korvauskäytäntö turvaistuimen kohdalla - tämän voi tehdä jo ennakkoon.

Lue istuimen käyttöohjeesta valmistajan ohjeet kolaritilanteen varalta. Varmista myös oman vakuutusyhtiösi korvauskäytäntö turvaistuimen kohdalla.

Entä jos turvaistuinta ei saa kiinnitettyä?

Alle kolmevuotiaita lapsia ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää hyväksyttyä lasten turvalaitetta. Linja-autossa lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta.

Autossa lasta ei saa kuljettaa sylissä. 

Aihepiirit: