Siirry sisältöön
Kolme turvaistuinta pienessä autossa

Tiedän, että pienten lasten tulisi matkustaa auton takapenkillä selkä menosuuntaan. Mutta mitä tehdä, jos on kolme pientä lasta, eikä takapenkille (VW Polo) mahdu kolmea turvaistuinta? 

Jos on pakko valita huonoista vaihtoehdoista, niin mikä on vähiten huono: vauvalle turvakaukalo tai taaperolle turvaistuin etupenkille (etupenkillä ei isofix-kiinnitystä, joten pitäisi olla turvavöillä kiinnitettävä turvakaukalo/turvaistuin)?

Ensimmäiseksi kannattaa lukea auton ohjekirjasta, mitä auton valmistaja sanoo lasten kuljettamisesta ja mille istuinpaikoille turvaistuinten kiinnittäminen on sallittua. Tämän jälkeen on hyvä tarkistaa kaukalon ja istuimen valmistajan verkkosivuilta, mille istuinpaikoille kyseiset turvalaitteet on hyväksytty.

Volkswagen ei anna etuistuimen turvatyynyn poiskytkennälle takuuta. On siis mahdollista, että kolaritilanteessa autoon tulee sähkövika, joka laukaisee pois toiminnasta kytketyn turvatyynyn. Turvatyynyjen toimintaviat ovat harvinaisia, mutta niitä on kuitenkin raportoitu. Mikäli etuistuimella tällöin istuu lapsi selkä menosuuntaan kiinnitetyssä turvalaitteessa, lapsi ja turvalaite iskeytyvät päin etuistuimen selkänojaa. Jos taas etuistuimella istuu lapsi kasvot menosuuntaan kiinnitetyssä turvalaitteessa, vaarana on, että turvatyyny osuu lasta otsaan ja seurauksena on vähintäänkin vakava kaularankavamma. Tästä syystä kuljetettaessa alle 140 cm pitkiä lapsia auton etuistuimella tulisi penkki siirtää niin taakse kuin mahdollista; tällöin takapenkillä ei kuitenkaan välttämättä ole riittävästi tilaa toiselle turvaistuimelle tai -kaukalolle.

Koska tilanteeseen ei valitettavasti ole hyvää ratkaisua vaan kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy omat riskinsä, ulkopuolisen on käytännössä mahdotonta tehdä päätöstä siitä, kuka lapsista sijoitetaan etuistuimelle. Jos auton vaihto on mitenkään mahdollista, selvittäisin vielä sitä vaihtoehtoa.