Siirry sisältöön

Autoilijan väistämisvelvollisuus suojatiellä

Mikä on teidän kantanne pitääkö auton väistää jalankulkijaa joka odottaa suojatien reunalla pääsyä yli kun autot ajaa ohi. Eikö hän silloin ole aikeissa ylittää suojatie ja lain mukaan auton tulisi pysähtyä. Isossa Facebook-ryhmässä on luuloja, että ei tarvitse väistää, jos jalka ei ole suojatiellä.

Jos jalankulkija on odottamassa suojatien reunalla, niin ajoneuvon kuljettajan pitää hiljentää vauhtia ja osoittaa sillä tavalla kunnioittavansa suojatiesääntöä ja valmistautua väistämään jalankulkijaa.

Suojateitä koskeva sääntö löytyy tieliikennelain 27 § Ajoneuvon ajaminen suojatien yli: ”Ajoneuvolla suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.”

Myös jalankulkijoilla on velvollisuuksia. Tieliikennelain 16 § mukaan: ”Ajoradalle menevän jalankulkijan on noudatettava sitä varovaisuutta, jota lähestyvän ajoneuvon tai raitiovaunun etäisyys ja nopeus edellyttävät. Hänen on ylitettävä ajorata tarpeettomasti viivyttelemättä.”