Siirry sisältöön
Pyöräily suojatien yli

Muistan lukeneeni, että polkupyöräilijän olisi talutettava pyörä suojatien yli, jolloin autoilijalla on väistämisvelvollisuus. Henkilöt, jotka ajavat polkupyörällä suojatien yli, väistävät autoilijoita eli eivät saa ”häiritä” liikennettä holtittomalla ajolla. Olenko väärässä?

Pyöräilijä voi ylittää tien suojatietä pitkin ajaen.

Jos nouset pois polkupyörän selästä ja talutat sen suojatien yli, niin sinut tulkitaan jalankulkijaksi. Tällöin autoilijan on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Tällöinkin kannattaa varmistaa ensin, että autoilijat ovat todellakin aikeissa väistää.

Jos paikalla on liikennevalot, niin noudatetaan niitä.

Jos nouset takaisin pyörän selkään ja ajat tien yli, niin olet taas polkupyöräilijä ja voimassa on sen mukaiset väistämissäännöt. Eli tällöin autoilijalla ei ole enää velvollisuutta väistää, jollei autoilija ole kääntymässä tai väistämisvelvollisuutta ole osoitettu liikennemerkillä.

Varovaisuutta ja huolellisuutta on kaikkien noudatettava ja on hyvä pyrkiä kommunikoimaan niin, että kaikki osalliset ymmärtävät, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Väistämissäännöt ym. ohjeet löytyvät koottuna Jalan ja pyöräillen -oppaastamme. (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)