Siirry sisältöön
Lapsen turvaistuin työkoneessa

Isovanhemmillani on maatila ja työkoneita. Lapseni, varsinkin 5-vuotias mielellään menisi paapan kanssa peltohommiin mukaan, mutta turvaistuinasiat mietityttää. Vaaditaanko esim. puimuriin lapselle (alle 135cm) turvaistuin? Meidän puimurissa on hytti ja lapselle oma penkki-istuin, mutta puimurissa ei ole millään paikalla turvavöitä saati isofixejä, enkä siis keksi miten turvaistuimen edes voisi saada oikeaoppisesti asennettua.

Onko näin ollen lapsen uuden tieliikenelain näkökulmasta kiellettyä mennä puimurin kyytiin? Ja onko säännöissä eroa pelto-/maantieajossa?

Tieliikennelain 94 § mukaan alle 135 m pitkän lapsen on henkilö-, paketti ja kuorma-autossa matkustaessaan käytettävä turvalaitetta mikäli ajoneuvossa on turvavyöt tai turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa. Linja-autossa lapsen on omalla istuinpaikalla istuessaan käytettävä istumapaikalle asennettua turvavyötä tai lasten turvalaitetta. Lisäksi ”alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettaminen muussa kuin tässä pykälässä tarkoitetussa ajoneuvossa on sallittua vain, jos ajoneuvossa on lapsen kuljettamiseen soveltuva istuin ja turvavyö taikka lasten turvalaite.”

Puimuri lasketaan tällaiseksi ”muuksi ajoneuvoksi”, joten mikäli turvavöitä tai turvalaitetta ei ole, lapsen kuljettaminen ei lain mukaan ole sallittua.