Siirry sisältöön
Golfauto

Voiko sähkökäyttöisellä golfautolla ajaa yleisellä tiellä ja/tai kevyen liikenteen väylällä? Saako alaikäinen ajaa? Entä voiko golfauton kyydissä tällöin olla ketään?

Jos golfauto on tieliikenteeseen hyväksytty, niin silloin on luvallista. Käytännössä kyseessä on silloin todennäköisimmin rekisteröity kevyt nelipyörä eli sama ajoneuvoluokka kuin mopoauto, ja siten samat ajokortti- yms. vaatimukset.

Periaatteessa golfauton voisi joissain tapauksessa katsoa myös kevyeksi sähköajoneuvoksi, mutta silloin rakenteellinen enimmäisnopeus saisi olla 25 km/h, ja ehkä rajoittavin vaatimus on kuitenkin kevyen sähköajoneuvon enimmäisleveys 0,80 metriä. Siinä tapauksessa sillä voisi ajaa ns. kevyen liikenteen väylällä tai muutoinkin samoilla säännöillä kuin polkupyörää.

Pääsääntöisesti golfauto on kuitenkin tieliikenteen ulkopuolella käytettäväksi tarkoitettu laite, eli maastossa käytettäväksi tarkoitettu laite. Maastoajoneuvon käyttämisestä tiellä on säädetty tieliikennelain 157 §:ssä. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Eli esimerkiksi tien ylittäminen on tilanteen vaatiessa golfautolla luvallista. Maastossa golfautolla ajettaessa kuljettajan ajo-oikeutta säätelee maastoliikennelain edellyttämä 15 vuoden ikäraja.

Matkustajien kuljettamisesta tieliikenteessä säätelee tieliikennelain 146 §. (Avautuu uuteen ikkunaan)