Siirry sisältöön

Henkilökuljetus traktorin perävaunussa

Saako traktorin peräkärryssä kuljettaa matkustajia?

Traktorin perävaunulla saa kuljettaa henkilöitä, jos reitti on ilmoitettu etukäteen poliisille ja tarkoitus on kuljettaa henkilöitä nähtävyyksiin ja yleisötilaisuuksiin. Perävaunun tulee olla varustettu henkilökuljetukseen soveltuvin rakentein ja varustein. Kuljetuksen suurin sallittu ajonopeus on 25 kilometriä tunnissa. Lisäksi traktorin perävaunulla saa kuljettaa perävaunun kuormaamiseen tai kuorman purkamiseen tarvittavia henkilöitä työ- tai määräpaikalle ja sieltä takaisin, jos kuljetus ei vaaranna turvallisuutta.

Tieliikennelain kirjauksessa ei ole määritelty, mikä on traktorin perävaunussa henkilökuljetukseen soveltuva rakenne ja varusteet. Kuljettajan tulee harkita rakenteen ja varusteiden soveltuvuus kuljetukselle. Lopullisen arvioinnin soveltuvuudesta tekee liikenteen valvoja eli poliisi.

Kaiken kaikkiaan henkilökuljetukset traktoreiden perävaunussa vaativat erityisen tarkkaa harkintaa. Huomioon täytyy ottaa esimerkiksi traktorimönkijän kohdalla kytkettävän perävaunun suurimmat sallitut massat. Muutoinkin huomiota täytyy kiinnittää perävaunun asianmukaiseen kytkemiseen traktoriin ja siihen, että perävaunu on varustettu henkilökuljetukseen soveltuvin rakentein ja varustein.