Siirry sisältöön
Auton peräkärry traktorissa

Rekisteröidyssä traktorissani on vain yksi takavalo vasemmalla ja ymmärtääkseni se riittää taakse, toki valot ovat tietysti myös edessä.

Jos lähden kytkemään traktoriini esimerkiksi auton rekisteröidyn peräkärryn, niin mitä valoja kärryssä tulee palaa? Hitaan ajoneuvon kilven ja heijastinkolmioiden lisäksi. Pitääkö kärryn rekisterikilpi jotenkin peittää?

Ensin tuosta takavalosta: traktorin sekä sen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden on täytettävä joko ajoneuvon ensimmäisen käyttöönottoajankohdan mukaiset vaatimukset tai maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta annetun EU:n asetuksen vaatimukset. Eli jos kyseisessä traktorissa on ollut uutena käyttöönotettaessa vain yksi valo takana, niin se riittää yhä edelleen. Jos siinä on lähtökohtaisesti ollut kaksi takavaloa, niin molemmat tulevat löytyä siitä tieliikennekäytössä.

Henkilöauton peräkärryä voidaan käyttää traktorin peräkärrynä tieliikenteessä joissain tapauksissa, mutta kyseisellä traktorilla se ei liene laillisesti mahdollista. Vaikka traktorin peräkärryä ei tarvitse rekisteröidä, tulee sen kiinnittäminen tapahtua asetusten mukaisesti. Jos traktorin vetolaite auton peräkärryä varten on ollut mukana traktorin tyyppihyväksynnässä (kyseessä ei ole esim. mikään tarvikeliikkeestä hankittu ja itse jälkikäteen asennettu vetokuula tai muu itse valmistettu kiinnitysversio), niin vetäminen on ok. Omavalmisteiset kytkentälaitteet eivät oikeuta auton peräkärryn vetämiseen tieliikenteessä.

Traktorin perävaunussa on oltava seuraavat valaisimet ja heijastimet:

  1. suuntavalaisimet, jos vetävän ajoneuvon suuntavalaisimet eivät ole selvästi näkyvissä;
  2. jarruvalaisimet traktorin perävaunussa, jota on tarkoitettu vedettäväksi yli 40 km/h nopeudella;
  3. etuvalaisimet traktorin perävaunussa, jota on tarkoitettu vedettäväksi yli 40 km/h nopeudella;
  4. takavalaisimet; 
  5. sivuvalaisimet traktorin perävaunussa, jota on tarkoitettu vedettäväksi yli 40 km/h nopeudella, ja jonka korirakenteen pituus on yli 6,00 metriä;
  6. takaheijastimet;
  7.  etuheijastimet, jos traktorin perävaunun leveys on yli 2,20 metriä