Siirry sisältöön
Lähikuva silmästä, joka näkee yhtäaikaisesti monta tapahtumaa

Kun ajat, aja.

Liikenteessä yksi kilometri vastaa satoja tapahtumia. Teet siis satoja havaintoja, kymmeniä ratkaisuja – tai vastaat yhteen viestiin. Keskity liikenteeseen.

Muutaman sekunnin vilkaisu muualle moninkertaistaa onnettomuusriskin

Moni vilkuilee ajon aikana älypuhelimen näytön tapahtumia. Arkinen tapa jatkuu päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kun katse on puhelimessa, liikennetilanteen äkillinen muutos jää huomaamatta. 

Puhelimen käyttö ajon aikana siten, että se on kuljettajan kädessä, on laissa kielletty. Siis myös somettaminen ja viestittely.

Tiesitkö muuten, että auto liikkuu 80 km/h vauhdilla yli 22 metriä sekunnissa? Viidessä sekunnissa auto kulkee jo jalkapallokentän mittaisen matkan.

Aivot eivät multitaskaa, joten keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Kun ajat, aja. 

Anna ajajan ajaa

Myös matkustaja voi puuttua kuskin kännykän käyttöön. Liikenneturvan kyselyssä joka toinen kertoo pelänneensä joskus auton kyydissä, kun kuljettajan huomio on ollut puhelimessa. Noin puolet suomalaisista on myös pyytänyt kuljettajaa keskittymään ajamiseen kännykän sijaan.

Kun ajat, aja -kampanja nostaa kuljettajan puhelimen käytön esiin myös matkustajan näkökulmasta. Matkustaja voi auttaa kuljettajaa ajon aikana esimerkiksi oikean reitin valinnassa. Omalla toiminnalla ei saa häiritä kuljettajaa – anna ajajan ajaa.