
Kun ajat, aja
Liikenteessä yksi kilometri vastaa satoja tapahtumia. Teet siis satoja havaintoja, kymmeniä ratkaisuja – tai vastaat yhteen viestiin. Keskity liikenteeseen.
Muutaman sekunnin vilkaisu muualle moninkertaistaa onnettomuusriskin
Puhelimen käyttö ajon aikana siten, että se on kuljettajan kädessä, on laissa kielletty. Siis myös somettaminen ja viestittely. Tästäkin huolimatta moni vilkuilee ajon aikana älypuhelimen näytön tapahtumia. Arkinen tapa jatkuu päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kun katse on puhelimessa, liikennetilanteen äkillinen muutos jää huomaamatta.
Ajoneuvon kuljettajan keskeisin tehtävä on ajotehtävän turvallinen suorittaminen. Kuljettajan tarkkaamattomuus tarkoittaa huomion kiinnittymistä muuhun kuin ajamiseen. Lue lisää tarkkaamattomuudesta.
Tiesitkö, että auto liikkuu 80 km/h vauhdilla jo yli 22 metriä sekunnissa? Viidessä sekunnissa auto kulkee jo jalkapallokentän mittaisen matkan. Aivotutkijoiden mukaan aivot eivät multitaskaa, vaan todellisuudessa ne siirtelevät tarkkaavaisuutta kahden tehtävän välillä. Kun tehdään samanaikaisesti kahta kognitiivisesti vaativaa tehtävää, joko toisen tai molempien suoritus häiriintyy. Liikenteen havainnointi kärsii, potentiaalisten vaaratilanteiden kehittymistä ei tunnisteta ja äkkitilanteissa reaktio viivästyy. Korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan, koska keskittyminen on ollut muualla kuin liikenteessä. Joten kun ajat, laita puhelin pois ja vastaa viesteihin vasta perillä.
Anna ajajan ajaa
Myös matkustaja voi puuttua kuskin kännykän käyttöön. Liikenneturvan kyselyssä joka toinen kertoo pelänneensä joskus auton kyydissä, kun kuljettajan huomio on ollut puhelimessa. Noin puolet suomalaisista on myös pyytänyt kuljettajaa keskittymään ajamiseen kännykän sijaan.

Kun ajat, aja -kampanja nostaa kuljettajan puhelimen käytön esiin myös matkustajan näkökulmasta. Matkustaja voi auttaa kuljettajaa ajon aikana esimerkiksi oikean reitin valinnassa. Omalla toiminnalla ei saa häiritä kuljettajaa – anna ajajan ajaa.