Nopeusrajoituksen tunnistus

Auton tuulilasissa oleva kamera lukee tien varressa olevia nopeusrajoitusmerkkejä. Tieto voimassa olevasta rajoituksesta näytetään auton mittaristossa. Joissain autoissa se lisäksi heijastetaan tuulilasiin. Kuljettaja pysyy tietoisena nopeusrajoituksesta, vaikka ei olisi huomannut merkkiä tai olisi unohtanut sen.

Jos autossa on sisäänrakennettu navigaattori, nopeusrajoitusten tunnistus on usein yhdistetty siihen. Mikäli kamera ei huomaa nopeusrajoitusmerkkiä, näytetään sen sijaan navigaattorin kartta-aineistosta saatu nopeusrajoitustieto. Nämä tiedot ovat joskus virheellisiä, eivätkä ota huomioon suomalaisia talvinopeusrajoituksia.

Käytännössä myös kamerat ovat vielä joissain tapauksissa erehtyväisiä ja saattavat lukea merkin väärin. Pimeällä niiden on yleensä vaikeampi tunnistaa liikennemerkkejä, ja muuttuvat nopeusrajoitusnäytöt ovat joidenkin autojen järjestelmille liian vaikeita. Kameralta saattaa myös jäädä merkki havaitsematta, jos nopeusrajoitusmerkin ja auton välissä on yksi tai useampi kaista.

Katso esimerkiksi Opelin kuvitus nopeusrajoituksen tunnistuksesta

Nopeusvaroitin

Nopeusvaroitin varoittaa nopeusrajoituksen tunnistukseen yhdistettynä nopeusrajoituksen ylityksestä. Mittaristossa oleva nopeusrajoitusmerkki vilkkuu muutaman kerran, kun rajoitus ylitetään.

Varuste on toistaiseksi uusissa autoissa harvinainen. Nopeusvaroitin vaatisi vielä luotettavampaa nopeusrajoitustietoa, sillä navigaattorin ja liikennemerkkejä lukevan kameran nopeusrajoitustiedot ovat ajoittain virheellisiä.