Vakionopeuden säädin - Mukautuva vakionopeudensäädin

(myös mm. ACC, Distronic)

Toimii kuten normaali nopeuden tasaisena pitävä vakionopeudensäädin, kun tie on edessä tyhjä. Kun edessä omalla kaistalla on hitaampi auto, järjestelmä hiljentää automaattisesti edellä ajavan nopeuteen.

Tutkan avulla pidettävää etäisyyttä edellä ajavaan pystyy säätämään. Pienimmät etäisyydet ovat useimmissa autoissa aivan liian lyhyitä, eivätkä sovellu varsinkaan liukkaille keleille. Yleensä vain etäisyyssäädön pisin vaihtoehto takaa riittävän turvavälin.

Osa järjestelmistä hiljentää edellä ajavan perässä pysähdyksiin asti. Vanhimmat ja edullisimmat mukautuvat vakionopeussäätimet luovuttavat jarruttamisen kuljettajalle, kun vauhti laskee alle 30 kilometriin tunnissa. Jotkin yksinkertaisimmat järjestelmät eivät käytä jarruja, vaan hidastavat vain moottorijarrutuksella. Tällöin kuljettajan on oltava valppaana jarruttamaan.

Järjestelmä tunnistaa vain edessä olevat, samalla kaistalla samaan suuntaan ajavat autot. Kun esimerkiksi vaihdetaan autojonon takaa tyhjälle hidastuskaistalle, järjestelmä alkaa kiihdyttää aiemmin asetettuun nopeuteen.

Hyvin monissa tilanteissa kuljettajan on jarrutettava itse: vaihdettaessa liittymässä hidastuskaistalle, tultaessa liikennevaloihin tai risteykseen sekä edellä ajavan jarruttaessa voimakkaasti.

Mukautuvan vakionopeussäätimen toimintaan on tutustuttava rauhassa ja siihen olisi syytä saada opastusta automyyjältä. Se helpottaa kuljettajan jalkatyötä, mutta ei ole niin sanottua ”autonomista ajamista” eikä poista kuljettajan vastuuta auton ajamisesta.

Katso esimerkiksi Volvon kuvitus aiheesta.

Etäisyysvaroitin

Varoittaa mittaristossa tai tuulilasiin heijastuvalla valolla siitä, että ajetaan liian lähellä edellä ajavaa.

Etäisyysvaroittimessa varoitus tulee kaikesta liian lähellä ajamisesta, mutta se on toistaiseksi harvinainen varuste. Yleisempi törmäysvaroitin varoittaa vasta, kun edellä ajavaa lähestytään kovalla nopeudella ja ollaan vaarassa törmätä. Tällöin myös etäisyysvaroitin muuttuu törmäysvaroittimeksi, varoitusääni herättää kuljettajan huomion ja valo vilkkuu.

Katso esimerkiksi Volvon kuvitus aiheesta.