Turvavyömuistutin

Varoittaa auki olevasta turvavyöstä, kun auto lähtee liikkeelle ja penkillä on painoa. Usein varoitusääni voimistuu pienen ajomatkan jälkeen tai nopeuden kasvaessa, jos vyötä ei edelleenkään ole kytketty. Turvavyömuistuttimia on hyvin yleisesti etupenkeillä ja koko ajan yleistyen myös takapenkeillä. EuroNCAP-törmäystesteissä muistuttimista on jo vuosien ajan voinut saada lisäpisteen, mikä on vauhdittanut niiden yleistymistä.

Kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä

(myös mm. Driver Alert, DAC, Attention Assist)

Järjestelmä tarkkailee maantieajossa kuljettajan ajotapaa ja ehdottaa yleensä kahvikupin kuvalla taukoa, kun ajamisessa on keskittymisen herpaantumisen merkkejä. Lähes kaikki järjestelmät tarkkailevat muun muassa ohjausliikkeitä, kaasun ja jarrun käyttöä sekä mahdollisten muiden avustimien aktivoitumista. Näiden lisäksi eräät järjestelmät tarkkailevat myös kameralla kuljettajan pään tai silmien liikettä.

Katso esimerkiksi Volvon kuvitus aiheesta

Rengaspaineen valvontajärjestelmä

(myös mm. TPMS, TPWS)

Varoittaa auton mittaristossa liian alhaisesta rengaspaineesta jossain renkaassa.

Yleensä renkaiden venttiileissä on alhaisen rengaspaineen mittaamiseen tunnistin. Tällöin monissa autoissa johonkin näyttöön saa valikosta näkyviin renkaiden senhetkiset ilmanpaineet.

Toinen ratkaisu on tarkkailla ABS-jarrujen antureilla pyörän vierintäkehää ja sen muutoksia. Tällöin tarkastetaan ensin itse ilmanpaineet, esimerkiksi huoltoasemalla. Niiden ollessa oikeat, ne tallennetaan järjestelmän muistiin renkaan kuvan sisältävällä SET-painikkeella tai auton valikosta. Varoitus tulee, jos paineet tippuvat tästä selkeästi.

Rengaspaineen valvontajärjestelmä on ollut pakollinen kaikissa EU-alueella myytävissä uusissa henkilöautoissa loppuvuodesta 2014. Trafin päätöksellä Suomessa se on pakollinen vain ensiasennusrenkaissa. Tämän jälkeen järjestelmää ei vaadita, sillä renkaita vaihdetaan kahdesti vuodessa. Silti rengaspaineet on syytä tarkistaa renkaiden vaihdon lisäksi myös kerran kuukaudessa, ellei rengaspaineen valvontajärjestelmä ole käytössä.