Autoilun apuvälineet

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä käsi- ja jalkavoimien heikkous saattavat aiheuttaa ajamisen vaikeutumista. Moni liikkuu myös pyörätuolilla tai käyttää rollaattoria. Liikkumisen ongelmia omaavat voivat ajaa autoa siinä missä muutkin, jos autossa on tarvittavat apuvälineet ja muu terveys riittää turvalliseen autoiluun.

Jos kuljettajalla on ongelmia liikkumisessaan, hän voi apuvälineitä käyttämällä siirtyä autoon ja siitä ulos sekä ajaa autoa. Ajoneuvoon jälkikäteen asennettavia laitteita on kehitetty erityisesti toimintaesteisten tarpeisiin.

Apuvälineitä ovat muun muassa

Apuvälineitä myyvät ja asentavat firmat kartoittavat käytettävän apuvälineratkaisun asiakkaan tarpeiden, toimintakyvyn ja auton perusteella. Usein palvelu kattaa tarvekartoituksen ja asennuksen lisäksi neuvonnan, käytön opastuksen ja huoltopalvelut. Apuvälineitä lainaa, myy ja asentaa muun muassa Respecta.

Edellä lueteltujen apuvälineiden lisäksi autoihin voidaan tehdä monenlaisia auton käyttöä ja ajamista helpottavia muutoksia. Esimerkiksi polkimia voidaan korottaa, muuttaa kaasu ja jarru käsikäyttöisiksi ja asentaa autoon pyörätuolihissi tai -nostin.

Kun autoa muutetaan olennaisesti esimerkiksi lisäämällä siihen tai poistamalla siitä osia, on autolle tehtävä muutoskatsastus. Apuvälineiden asentamisen yhteydessä kannattaa aina erikseen selvittää onko auto muutoskatsastettava.

Kääntyvää istuinta yksinkertaisempi ja halvempi ratkaisu on auton istuimelle asetettava kääntölevy.

Istuimet ja niihin liittyvät apuvälineet

Kääntyvät istuimet ja istuimelle asetettava kääntölevy helpottavat sisään- ja uloskäyntiä. Selkätuella ja istuintyynyllä voidaan puolestaan vaikuttaa parhaan mahdollisen istuma-asennon löytymiseen. Markkinoilla on myös autoon asennettavia ergonomisia erikoisistuimia.

Apukahva, turvavyön vedin ja rattinuppi

Apukahvan avulla autoon istahtaminen ja siitä ulos nouseminen helpottuvat irrallisella apukahvalla. Jos turvavyön kiinnittämisessä on vaikeuksia, voidaan turvavyöhön kiinnittää turvavyön vedin. Rattinuppi puolestaan helpottaa ratin kääntämistä, jos käsivoimat ovat heikot.

Jaa