Siirry sisältöön
Hirvi kävelee autotiellä.
Varaudu vasoihin: kevennä kaasujalkaa ja tarkkaile tienvierustoja

Peurat ja kauriit sekä ylivuotiset hirvenvasat ovat taas liikkeellä loppukeväästä. Liikenneturva muistuttaa, että varoitusten huomiointi, riittävän alhainen ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen ovat kuljettajan tärkeimpiä keinoja hirvieläinonnettomuuksien välttämiseksi.

Hirvieläinkolarien riski kasvaa toukokuussa. Pahimman vaaran tielläliikkujille aiheuttavat hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat, jotka ovat tottumattomia liikkumaan yksin. Hirvien sijaan monilla alueilla yleisempänä riskinä ovat kuitenkin peurat tai kauriit, joiden kannat ovat vuosien mittaan kasvaneet.

”Peurakolareita tapahtuu keskimäärin noin tuhat kuukaudessa. Jotkut kuukaudet ovat pahempia kuin toiset. Toukokuu on juuri sellainen – viime vuonna oli yli 1200 tapausta”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kertoo.

Kuljettaja ei itse voi vaikuttaa siihen, ryntääkö eläin tielle matkan aikana. Siksi omalla toiminnalla on huolehdittava siitä, että tilanteen sattuessa olisi paras mahdollinen valmius reagoida onnettomuuden välttämiseksi.

”Kaikista tärkein keino on riittävän alhainen ajonopeus. Lisäksi kuljettajan tulee huomioida varoitukset, keskittyä ajamiseen, havainnoida tarkkaavaisesti sekä käyttää valoja tehokkaasti”, Elovaara luettelee.

Hidasta hirvivaara-alueilla

Riski törmätä hirvieläimeen on suuri etenkin niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät. Ajallisesti hirvieläinonnettomuudet sijoittuvat usein lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun.

Hirvistä  (Avautuu uuteen ikkunaan)tai kauriseläimistä  (Avautuu uuteen ikkunaan)varoittavat liikennemerkit ovat syystä siellä, mihin niitä on asetettu. Nopeuden alentaminen vähintään varoitusmerkin vaikutusalueella ei pidennä matkan kokonaiskestoa juurikaan, mutta sillä voi olla ratkaiseva merkitys onnettomuuden välttämiseksi”, Elovaara kannustaa.

Peura- tai kaurisonnettomuudet eivät useimmiten johda henkilövahinkoihin autoilijoiden kohdalla, mutta moottoripyöräilijöille tai mopoilijoille niillä on helposti todella ikävät seuraukset.

”Kaikkien kuljettajien, mutta varsinkin kaksipyöräisillä kulkevien, on nyt syytä huomioida, että peuroja tai kauriita voi tietyillä alueilla tulla yhtäkkiä eteen lähes missä tahansa”, Elovaara muistuttaa.

Vinkit hirvionnettomuuden välttämiseksi

  • Keskity ajamiseen.
  • Vähennä nopeutta hirvivaara-alueella. Hidasta heti, jos havaitset jotain poikkeavaa.
  • Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja hämärällä ja pimeässä.
  • Tarkkaile tienvierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.

Lähde: Riistakeskus