Siirry sisältöön
Alkoholi ja huumeet ovat merkittävä riskitekijä liikenteessä. Erityisessä riskiryhmässä ovat nuoret kuljettajat, mikä näkyy myös liikenneonnettomuuksissa.
Vanha viisaus pätee yhä: jos otat, et aja

Alkoholi heikentää ajokykyä jo ensimmäisen juoman jälkeen. Silti joka kymmenes suomalainen kertoo ajaneensa autoa alkoholin vaikutuksen alaisena*. Liikenneturva muistuttaa, että päihteiden suhteen on liikenteeseen vain yksi viesti: jos otat, et aja.

Alkoholin käyttö pidentää reaktioaikoja, haittaa keskittymistä ja vaikuttaa harkintakykyyn, mikä lisää merkittävästi liikenneonnettomuuksien riskiä. Pienemmätkin alkoholimäärät huonontavat ajokykyä ja vaikutukset vain korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai vastaavaa.

Rattijuopumusraja ei määritä ajokykyä

Liikenneturvan kyselyn perusteella joka kymmenes suomalainen on ajanut autoa juotuaan alkoholia edes jonkin verran. Sama määrä kuvittelee, että alkoholi vaikuttaa ajokykyyn vasta sitten kun rattijuopumusraja ylittyy.

”Totuus on kuitenkin toinen”, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen. ”Vaikka olisit nauttinut vain pienen määrän alkoholia, se vaikuttaa ajokykyysi” Savolainen korostaa.

Rattijuopumusraja ei ratkaise sitä, onko kuljettaja turvallinen vai turvaton. Alkoholin vaikutukset alkavat jo ensimmäisen juoman jälkeen. Vaikka promilleraja ei ylittyisi, ajaminen voi olla vaarallista.

”Rattijuopumusraja on mittarilukema, joka ei kerro koko totuutta”, muistuttaa Savolainen. ”Ei tule olettaa olevansa kykenevä rattiin, koska alkoholin vaikutuksen alaisena oma arviointikyky heittää varmasti.”

Alkoholi vaikuttaa ajokykyyn vasta silloin, kun rattijuopumusraja ylittyy

Kohmelossa ajaminen on myös turvatonta

Seuraavana päivänä voi mittari näyttää jo nollaa promillea, mutta ajokykyä saattaa heikentää liian lyhyeksi jäänyt yöuni. Krapulaan tuleekin suhtautua samalla tavalla kuin alkoholiin: jos olo on heikko, jätä auto parkkiin myös juhlintaa seuraavana päivänä.

”Moni unohtaa edellisen päivän juomat, kun aamulla pitää lähteä viemään lapsia harrastuksiin tai käymään kaupassa. Juhliminen tulee suorittaa mehulinjalla tai vähemmällä määrällä alkoholia, jos tietää, että seuraavana päivänä pitää hypätä ratin taakse”, Savolainen suosittelee.

Liikenneturvan vinkit juhlijoille

  • Jos aiot nauttia alkoholia, suunnittele etukäteen, miten pääset turvallisesti kotiin.
  • Käytä taksia, joukkoliikennettä tai pyydä läheistäsi noutamaan sinut.
  • Varmista, että seuralaisesi pääsee myös turvallisesti kotiin.
  • Älä anna kaverin ajaa, jos hän on päihtynyt.
  • Ennakoi myös seuraavan päivän liikkumistarpeet: älä aja krapulassakaan.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public marraskuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 1113 henkilöä, joista autoilevia 923.