Siirry sisältöön
Auto poistuu liikenneympyrästä ja pyöräilijä ylittää tietä

Väistämissäännöistä edelleen epäselvyyksiä

Liikenneturvan tuore kysely osoittaa, että osalla suomalaisista on edelleen vaikeuksia niin autoilijoiden ja pyöräilijöiden välisissä väistämissäännöissä kuin suojatietä koskevissa säännöissä. Pinttynein harhaluulo koskee suojatiellä pyöräilyä.

Liikenneturva selvitti suomalaisten sääntötuntemusta kyselyssä*. Vastaajista 89 prosenttia tiesi, että kärkikolmion suunnasta tulevan on väistettävä risteyksessä myös pyöräilijöitä. Hieman harvempi (86 %) tiesi, että tietä ylittäviä pyöräilijöitä tulee väistää myös liikenneympyrästä poistuttaessa.

”Erityisesti risteyksiä koskevien sääntöjen tulee olla jokaisen tiellä liikkujan hallussa. Kun säännöt tunnetaan ja niitä noudatetaan, virheellinen käyttäytyminen vähenee ja liikenne muuttuu turvallisemmiksi ja sujuvammaksi”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti summaa.

Pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja

Liikenneturvan kyselyssä STOP-merkin ohjaus tunnetaan kahtalaisesti. Lähes kaikki vastanneet tietävät, että merkki velvoittaa autoilevia pysähtymään. Notkahdus tapahtuu, kun kysytään velvoittaako merkki myös pyöräilijöitä pysähtymään. Sen tietää vain 84 prosenttia vastanneista.

Pihasta poistuvan autoilijan väistämisvelvollisuus muuta liikennettä kohtaan on hallussa lähes jokaisella (94 %). Kuitenkin joka kymmenes uskoo, että autoilijoiden olisi väistettävä silloin, kun pyöräilijä ajaa pihasta ajoradalle. Kolme viidestä (64 %) tietää, että kielletty ajosuunta -merkki koskee myös polkupyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita, eli kevyen sähköajoneuvon kuljettajia.

”Myös polkupyörä on ajoneuvo ja pyöräilijä ajoneuvon kuljettaja. Vaikka pyöräilyyn ei vaadita ajokorttia, väistämissääntöjen tunteminen ja niiden noudattaminen on ensisijaisen tärkeää. Esimerkiksi tämä pihasta tulevan väistämisvelvollisuus koskee niin autoilijaa, pyöräilijää kuin muitakin ajoneuvon kuljettajia. Pihan lisäksi pihakadulta, pysäköintipaikalta, vähäiseltä tieltä tai muusta vastaavasta paikasta tulevan on väistettävä muita tienkäyttäjiä, myös jalankulkijoita”, Ruutti selventää.

Ajoneuvojen kuljettajia koskevat säännöt pätevät myös pyöräteillä. Esimerkiksi pyöräteiden risteyksissä väistetään oikealta tulevaa aivan kuten tasa-arvoisissa risteyksissä ajoradalla. Liikenneturvan kyselyssä tämän tiesi 86 prosenttia suomalaisista.

Tien saa ylittää suojatietä pitkin pyöräillen

Yksi pinttynyt harhaluulo koskee suojatiellä pyöräilyä. Edelleen yli puolet (57 %) suomalaisista uskoo virheellisesti, että pyörä olisi talutettava suojatiellä ajorataa ylitettäessä.

”Tieliikennelakiin on erikseen kirjattu, että ajorata on mahdollista ylittää ajamalla suojatietä pitkin ajoneuvolla, myös polkupyörällä. On kuitenkin huomattava, että suojatiesäännöt koskevat jalankulkijan väistämistä. Suojatie ei vaikuta ajoneuvojen välisiin väistämisvelvollisuuksiin, vaan ne ratkaistaan muiden liikennesääntöjen tai liikenteenohjauslaitteiden, kuten liikennemerkkien perusteella”, Ruutti huomauttaa.

Totta vai tarua?

Kärkikolmion takaa tulevan auton tulee väistää myös tien ylittäviä pyöräilijöitä

Liikenneympyrästä poistuvan autoilijan tulee väistää myös tien ylittäviä pyöräilijöitä

Stop-merkki ei velvoita pyöräilijöitä / sähköpotkulautailijoita pysähtymään, hidastaminen ja tarkkaavaisuus riittää

Stop-merkki ei velvoita autoilijoita pysähtymään, hidastaminen ja tarkkaavaisuus riittää

Kun autoilija poistuu pihasta, hänen on aina väistettävä kaikkea muuta liikennettä

Kun pyöräilijä ajaa pihasta ajoradalle, on autoilijoiden väistettävä / annettava tilaa

Kielletty ajosuunta -merkki ei koske pyörällä tai sähköpotkulaudalla ajavia

Pyöräteiden keskinäisissä risteyksissä väistetään oikealta tulevaa, ellei liikennemerkki muuta osoita

Suojatietä ei saa ylittää pyöräillen, pyörä on talutettava tien yli

*Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä kyselyllä toukokuussa 2025. Kyselyn toteutti Verian ja siihen vastasi yhteensä 1212 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.