Siirry sisältöön
Uusi tieliikennelaki koskee kaikkia tielläliikkujia ei vain kuljettajia

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan keskiyöllä. Vaikka laki päivittyi, pitkälti liikenteessä kuljetaan samoilla tutuilla liikennesäännöillä edelleen. Liikenneturva muistuttaa, että tieliikennelaki koskettaa kaikkia liikenteessä kulkevia – ei vain kuljettajia. Osalla Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista oli tästä epäselvyyksiä.

Liikenneturva selvitti suomalaisten sääntötuntemusta kyselyllä* helmikuussa. Vastanneista 90 prosenttia tiesi oikein väittämän, että tieliikennelaki koskettaa kaikkia tiellä liikkujia – ei vain moottoriajoneuvon kuljettajia. Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen toteaa, että tieliikennelaki on hyödyllinen tietopaketti kaikille.

”Lain periaatteet ja monet säännöt koskevat kaikkia tiellä kulkijoita riippumatta siitä, onko liikkeellä kävellen vai jollakin ajoneuvolla. Tieliikennelain ydinasioiden ymmärtäminen on kansalaistaito, jota jokainen alakouluikäisestä alkaen tarvitsee. Kun vastuut ja vaatimukset kasvavat, myös lain kirjaukset tarkentuvat”, Tarvainen kertoo.

Suuri osa vanhoista säännöistä säilyy

Vaikka tieliikennelaki on uudistettu kokonaan, isoin osa lain sisällöstä säilyy entisellään. Tarvainen rauhoittelee, että vanhoilla opeilla pärjää hyvin. Uuden tieliikennelain muutoksista on kuitenkin oltava tietoinen. Moni muutos konkretisoituu katukuvaan uuden liikennemerkin kautta, joten merkkituntemuksensa on syytä päivittää jokaisen. Muutoksia tulee myös muun muassa tiemerkintöihin ja nopeusrajoituksiin.

Liikenneturva on nostanut muutamia keskeisiä muutoksia kampanjasivulle. Tilannekuvat havainnollistavat turvallista tapaa toimia uudessa tilanteessa. Vaikka jokin asia sallittaisiin, se ei tarkoita, että se olisi aina suotavaa. Uusi laki sallii esimerkiksi vasemmalle pysäköinnin tietyin reunaehdoin. Joskus tien toiselle puolelle änkeämisen sijasta parempi vaihtoehto voi olla etsiä toinen pysäköimispaikka kortteli kiertämällä.

Moni suomalainen saa rautaisannoksen uutta lakia päivän sanomalehden välissä. Kärkimedian lehtien** liite tavoittaa tänään yli puolitoista miljoonaa suomalaista kotitaloutta. Liitteen voi katsoa myös verkosta. Se on helposti tulostettavissa. Eritoten pyöräilyä ja jalankulkua koskettavat muutokset on havainnollistettu puolestaan Jalan ja pyöräillen -oppaaseen. (Avautuu uuteen ikkunaan)

 

Kampanjaelokuvan ja muun materiaalin löydät osoitteesta www.liikenneturva.fi/tieliikennelaki (Avautuu uuteen ikkunaan)

*Liikenneturva selvitti 15 vuotta täyttäneen väestön tietoisuutta liikennesäännöistä helmikuussa 2020. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1060 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

**Sanomalehtiliite tieliikennelaista ilmestyy seuraavissa lehdissä: Helsingin Sanomat, Karjalainen, Keskisuomalainen, Kouvolan Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Savon Sanomat, Länsi-Savo, Kaleva, Lapin Kansa, Aamulehti, Turun Sanomat ja Ilkka-Pohjalainen/Vasabladet + HBL.