Siirry sisältöön

Unelmien työpäivä alkaa unelmien työmatkalla

Unelmien työpäivää vietetään perjantaina 2.10. Valtakunnallisen teemapäivän ajatuksena on edistää työhyvinvointia pienin askelin. Liikenneturva muistuttaa, että unelmien työpäivä alkaa siirtymällä työpaikalle turvallisesti, sujuvasti ja mukavasti.

Tänään 2.10. vietetään valtakunnallista työhyvinvoinnin edistämiseen keskittyvää Unelmien työpäivää. Työmatka kuuluu oleellisena osana useimpien työpäivään. Liikenneturva osallistuu teemapäivään haastamalla kaikki pohtimaan myös unelmien työmatkaansa.

Matkat halutaan kulkea mukavasti

Työmatkan kulkumuodon valintaan vaikuttavat käytössä olevat mahdollisuudet. Liikenneturvan suunnittelijan Jyrki Kaistisen mukaan alueelliset erot ovat suuret: Pääkaupunkiseudulla moni työmatkoista taittuu kävellen, pyörällä, autolla ja julkisilla, mutta maakunnissa kilometrejä työpaikan ja kodin välillä on usein enemmän ja liikkumistapavaihtoehtoja vähemmän. Työmatkan pituus vaikuttaakin siihen, miten ja millä töihin kuljetaan.

Jos vaihtoehtoja on useita, valitaan niistä usein sujuvin. Liikenneturvan joulukuussa 2019 tehdyn kyselyn mukaan myös mukavuus ja turvallisuus ovat tärkeitä kriteereitä liikkumistapavalinnassa.

”Sadesäällä pyörä vaihtuu helposti omaan autoon tai julkisiin, varsinkin niillä alueilla, joilla kulkutavan vaihto lennosta käy helposti”, Kaistinen selventää.

Myös vallitseva koronatilanne vaikuttanee tällä hetkellä kulkutapavalintaan. Lisäksi koronapandemian myötä joillakin työmatka on jäänyt etätöiden vuoksi kokonaan pois.

”Etätyöskentely on työmatkan kannalta kaikkein turvallisin vaihtoehto. ’Töihin’ voi kuitenkin kävellä tai pyöräillä vaikka korttelin ympäri”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen ehdottaa.

Unelmien työmatka on myös turvallinen

Lähes yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta oli täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että liikkumistapaa valitessa pitäisi huomioida turvallisuusnäkökulma. Ennakoimalla työmatkasta saa sujuvan ja turvallisen. Aamuruuhkasta johtuvan harmistuksen voi esimerkiksi välttää hyötykäyttämällä mahdollisia työaikaliukumia tai etätyömahdollisuuden.

Turvallinen työmatka vaatii tarkkaavaisuutta. Sähköpostin lukemisen sijaan työmatkalla tulee keskittyä liikenteeseen. Viestimällä toisille tielläliikkujille aikeistasi, teet töihin siirtymisestä helpompaa sekä itsellesi että muille. Heilauttamalla kättä tietä antavalle autoilijalle kävelijä tervehtimällä kertoo huomanneensa autoilijan, ja samalla epävarmuus tilanteessa vähenee.

”Toisten huomiointia tervehtimällä voi harjoitella. Valitse yksi risteys, jonka ohi kulkiessasi heilautat aina kättä tietä antavalle autoilijalle. Näin teosta muodostuu tapa”, Voutilainen kannustaa.

Vinkit unelmien työmatkaan:

  • Ennakoi suunnittelemalla työmatka ja sen ajankohta etukäteen.
  • Tarkkaavaisena liikenteessä, kulkumuodosta riippumatta.
  • Kerro muille tielläliikkujille aikeistasi.
  • Pidä turvaväli.
  • Näe ja näy pimeässä.

 

Millainen on sinun unelmien työmatkasi?

Jonkun unelmien työpäivä tapahtuu koko ajan tai suurimmaksi osin tien päällä. Miltä unelmien työpäivä näyttää ammattikuskin silmin?