Siirry sisältöön
Moottorikelkkailun riskitekijät tulee tuntea.

Tunnista riskitekijät moottorikelkkailussa ja vältä ne

Hiihtolomakausi saa monet moottorikelkkailemaan joko omalla tai lainapelillä. Lapin poliisilaitos, Lapin pelastuslaitos ja Liikenneturva kannustavat kelkkailemaan fiksusti. Kelkan sarvissa on tunnettava moottorikelkkailun säännöt, pidettävä pää selvänä ja huomioitava myös muut liikkujat.

Moottorikelkkailija on ajoneuvon kuljettaja, eikä kylmiltään kelkan sarviin tule tarttua. Moottorikelkkailua koskevat säännöt löytyvät tieliikenne- ja maastoliikennelaista. Poliisi puuttuu luvattomaan maastoliikenteeseen.

Myös kokeneille kuljettajille tapahtuu onnettomuuksia

Myös moottorikelkkaa koskevat nopeusrajoitukset. Usein suurin sallittu nopeus reitillä ei kuitenkaan ole se turvallisin tilannenopeus. Varsinaisilla reiteillä yleisin syy onnettomuuteen on suistuminen ja törmääminen esteeseen. Moottorikelkkailijan omat valinnat vaikuttavat merkittävästi turvallisuuteen. Onko esimerkiksi kypärä kunnolla päässä ja pää selvä? Alkoholi on edelleen osatekijänä monessa kelkkaonnettomuudessa, vaikka moottorikelkan kuljettajia koskevat samat promillerajat kuin autoa ajavia.

”On vaikea löytää moottorikelkan ohella toista ajoneuvoa, millä loukkaantumisia tapahtuu yhtä paljon ensimmäisten ajokilometrien aikana. Moottorikelkkaonnettomuuksia tapahtuisi vähemmän, mikäli kelkkailuun liittyvät riskit tiedostettaisiin paremmin. Jokainen onnettomuus on liikaa, oli kyse sitten yksityisajosta tai kaupallisesta toiminnasta”, muistuttaa komisario Mika Grönroos Lapin poliisilaitokselta.

Jätä kelivaraa ja varaudu muuttuviin olosuhteisiin

Lapin pelastuslaitokselta muistutetaan olosuhteiden huomioimisesta ja varautumisesta säässä mahdollisesti tapahtuviin muutoksiin. Etenkin vähän vieraammassa kelkkailumaastossa reitti on hyvä käydä läpi kartalta ennakkoon ja kysyä vinkkejä alueen tuntevilta kelkkailijoilta. Reitti ja arvioitu paluuaika kannattaa myös ilmoittaa läheisille. Sijainnista reitillä kannattaa olla itsekin aina tietoinen. Reitiltä poistuminen voi vaikeuttaa onnettomuustilanteissa avun saantia. Onnettomuustilanteissa paikantamista helpottaa 112 Suomi -sovelluksen käyttö ja puhelimen toiminta kannattaa varmistaa varavirtalähteellä.

”Talvinen maasto voi näyttää vaarattomalta. Epätasaisuuksia, purojen ylityksiä, railoja tai muita esteitä on vaikea havaita yhtenäisestä lumipeitteestä. Oikea tilannenopeus korostuu kelkkailussakin. Epävarmoissa tilanteissa tai huonon näkyvyyden kuten lumipyryn yllättäessä nopeuden pudottaminen on varmin keino pitää kelkka reitillä ja pysyä itse sen selässä”, toteaa valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos toivoo, että kiireestä huolimatta kelkkoja vuokraavat yrityksetkin opastavat kelkkailun turvallisuusasioissa, kuten reittiasioissa ja varautumisesta sään sekä olosuhteiden muutoksiin.

Tunne vastuusi maastossa – tiedä missä ajat

Lumipeitteen aikaan viralliset moottorikelkkareitit ovat tarkoitettuja vain moottorikelkoille. Reitinpitäjä voi tarvittaessa katsoa, millä reitillä voi sallia myös esimerkiksi pyöräilyn, mutta tästä on kerrottava erillisellä lisäkilvellä.

”Kelkkareittien ulkopuolella maastossa saa moottorikelkalla ajaa vain maanomistajan luvalla. Virallisella kelkkailureitillä erillistä lupaa ei tarvita, mutta kuljettajalla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Epävirallisilla kelkkaurilla lupakäytäntö vaihtelee alueittain, ja ne tulee selvittää ennen virta-avaimen kääntöä”, selventää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Moottorikelkalla ei saa ajaa tiellä kuin poikkeustapauksissa. Jos esimerkiksi reitti menee tien yli, on kelkalla pyrittävä ajamaan mahdollisimman kohtisuoraan tien poikki. Jäällä saa kelkkailla, mutta vesistöt voivat olla petollisia.

”Jäälle ei moottorikelkalla ole asiaa, jos ei ole täysin varma jään kestävyydestä. Virtapaikat ja sulat tulee tuntea. Liian heikoilla jäillä liikkuminen näkyy moottorikelkkailijoiden kuolemaan johtavissa turmissa. Kaksi kolmesta kelkkailijan kuolemantapauksesta tapahtuu jäällä”, Niska muistuttaa.

”Kun riskit tiedostetaan ja huomioidaan, on moottorikelkkailu mitä mukavin ulkoilumuoto, jossa pystyy nauttimaan Lapin luonnosta. Mikäpä sen mukavampaa kuin viettää aurinkoista kevätpäivää laavulla nokipannukahvien ja makkaran paiston merkeissä”, päättää Grönroos.

Lisätietoja

Lapin poliisilaitos, komisario Mika Grönroos, [email protected], p. 0295 466 369

Lapin pelastuslaitos, valmiuspäällikkö Ari Soppela, p. 040 834 2431

Liikenneturva, yhteyspäällikkö Petri Niska, p. 020 7282 383

Viisi vinkkiä turvalliseen kelkkailuun:

  • Valmistaudu varman päälle. Tutustu kelkkaan, hanki kunnon ajovarusteet ja tarkista säätilanne. Kelkkaile vain selvin päin.
  • Jätä keli- ja pelivaraa. Aseta nopeus tilanteen tasalle.
  • Suunnittele reitti ennakkoon. Käytä kelkkailuun tarkoitettuja reittejä ja uria. Reittien ulkopuolella saa kelkkailla vain maanomistajan luvalla. Vältä vesistöjä, jos et ole varma jään kantavuudesta.
  • Kunnioita luontoa, eläimiä ja muita ihmisiä.
  • Ilmoita läheisille reittisi ja arvioitu paluuaikasi. Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus, hätätilanteiden varalta. Huolehdi, että puhelimen akku ei lopu kesken reissun.