Siirry sisältöön
Kävelijä kävelee jäisellä tiellä koiran kanssa pystyssä pysyen.
Terveydenhuolto ei kestä turhia liukastumistapaturmia – näin pysyt pystyssä liukkaalla talvikelillä

Työmatkatapaturmia sattuu eniten marras-maaliskuun välillä, kun talvi on parhaimmillaan ja kelit liukkaita. Työmatkoilla sattuneista kaatumisista aiheutuneet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaukset ovat vuositasolla noin 50 miljoonaa euroa*, eivätkä kustannukset lopu tähän. Liukas keli on myös haaste terveydenhuollolle erityisesti nyt, kun korona kuormittaa terveydenhuoltoa äärimmilleen. Liukastumisista aiheutuvia tapaturmia on helppo estää omalla toiminnalla ja valinnoilla. Tänään käynnistyvä Pysy pystyssä -kampanja tuo vinkit liukastumisen välttämiseen.

Liukastumisen hinta on liian suuri

Työmatkoilla tapahtuneista, jalan ja polkupyörällä sattuneista kaatumisista aiheutuneet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaukset ovat vuositasolla noin 50 miljoonaa euroa.

”Vakuutuskorvausten määrä ei huomioi työantajalle, vahingoittuneelle ja yhteiskunnalle koituvia välillisiä vaikutuksia. Ilmiön koko hintalappu on huomattavasti suurempi. Merkittävä osa työmatkatapaturmista jalan tai pyörällä johtaa pitkiin työkyvyttömyysjaksoihin”, vahvistaa Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho.

Talvisin tapahtuvat kaatumiset ovat useimmiten liukastumisia. Niitä sattuu erityisesti silloin, kun vuorokauden keskilämpötilat ovat nollan ympärillä, jolloin sulamista ja jäätymistä tapahtuu eniten.

Voit itse vaikuttaa – huolehdi kunnostasi

Osa väestöstä on vähentänyt liikkumistaan koronan aikana. Vähäinen liikunta vaikeuttaa tasapainon ylläpitämistä äkillisissä ja nopeutta vaativissa tilanteissa. Mitä vanhempi työmatkaliikkuja, sitä enemmän liikunnan puute on vaikuttanut lihasten ja luuston kuntoon sekä reaktiokykyyn. Liukkailla pystyssä pysyminen edellyttää nopeaa asennon korjaamista.

Liukastumisen seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Erityisesti ala- ja yläraajojen vammat ovat yleisiä. Jos murtumia tulee helposti, kannattaa selvittää myös osteoporoosin mahdollisuus.

UKK-instituutti suosittelee terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoon reipasta liikkumista yhteensä 2,5 tuntia viikossa tai rasittavaa liikkumista 1h 15 min viikossa sekä lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta parantavaa liikkumista ainakin kaksi kertaa viikossa. Suositellun liikuntamäärän voi kerryttää vaikka pieninä muutaman minuutin mittaisina liikuntajaksoina viikon mittaan. Mikä tärkeintä, väsyneenä ja alivireiseinä tarkkaavaisuus heikkenee ja siten myös liukastumisalttius kasvaa.

Työpaikat mukaan pystyssä pysymiseen

Vaaratilanteiden ennakointi on tehokas tapa ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia. Myös työpaikoilla asia on syytä huomioida osana työturvallisuutta.

Talviajan kenkiin tulisi paneutua samalla innolla kuin auton talvirenkaiden valintaan.

”Työmatkalla erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan sekä kodin että työpaikan parkkialueilla liikkuessa. Työpaikan piha-alueen kulkuväylien liukkaudesta kannattaa antaa palautetta varhain, jotta kunnossapitoon ei reagoitaisi vasta tapaturman satuttua”, painottaa Työterveyslaitoksen työfysioterapeutti Mari-Anne Wallius.

Liikkumiseen on myös ensisijaisen tärkeää valita oikeanlaiset kengät tai liukuesteet, jotta liukastumisilta ja tapaturmilta voidaan välttyä. Budjetin salliessa työnantaja voi sponsoroida henkilöstölle liukuesteet tai vaikka säkillisen hiekoitushiekkaa.

”Talviajan kenkiin tulisi paneutua samalla innolla kuin auton talvirenkaiden valintaan. Pitäväpohjaiset kengät, irrotettavat liukuesteet, nasta- tai kitkakengät: jokaisen tarpeisiin löytyy varmasti sopiva”, kannustaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi

  1. Valitse kengät kelin mukaan.   
  2. Käytä liukuesteitä.
  3. Varaa aikaa matkoihin
  4. Tarkista jalankulkusää.
  5. Anna palautetta kunnossapidolle.
  6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
  7. Keskity kävelemiseen.

*Tapaturmavakuutuskeskus, 2021

Pysy pystyssä –kampanja on käynnissä 17.-30.1.2022. Lue lisää:
Pysy pystyssä -sivut (Avautuu uuteen ikkunaan)Pysy pystyssä -video Youtubessa (Avautuu uuteen ikkunaan)
Kotitapaturman Facebook (Avautuu uuteen ikkunaan)Kotitapaturman Twitter (Avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoa

Kampanjasta Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, 040 4806 973, [email protected]

Työmatkatapaturmat Janne Sysi-Aho, tietokanta-analyytikko, Tapaturmavakuutuskeskus, 040 4504 232, [email protected]

Fyysisen kunnon ylläpito Mari-Anne Wallius, työfysioterapeutti, tutkija, Työterveyslaitos, 030 474 3283, [email protected]

Kävely, työmatkaliikenne Laura Loikkanen, suunnittelija, Liikenneturva, 020 7282 341, [email protected]

Pysy pystyssä -testi: Pysy pystyssä -sivu (Avautuu uuteen ikkunaan)
Luustotesti: Luustoliitto.fi/luustotesti (Avautuu uuteen ikkunaan)

Kampanjassa mukana: Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, Luustoliitto, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Punainen Risti, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos.