Siirry sisältöön

Selvästi Parempi Kesä teillä ja vesillä – tempaus Kimolan kanavalla 22.6.

Liikenneturva ja Kouvolan kaupunki tempaisevat tiistaina startin turvalliselle kesäliikenteelle. Pitää juhannus sitten kotimaisemissa tai kuljettaa vieraalle seudulle, tavoitteena on selvä liikenne. Eli kuskille tarjoillaan vain alkoholittomia, ollaan vesillä tai tien päällä. Kimolan tempauksessa 22.6. tästä muistutetaan asiaan kuuluvin virvokkein.

Alkoholin käyttö lisääntyy kesäkuukausina. Tissuttelu hellepäivinä voi olla salakavalaa: otetaan juoma janoon aamupäivällä, viiniä lounaalla ja saunaolut illalla. Alkoholi veressä lisää tapaturmariskiä niin tieliikenteessä kuin vesilläkin. Esimerkiksi yli puolet hukkumisonnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Korkki on siis syystä pidettävä kiinni aina vesillä liikuttaessa.

”Yhden promillen humalassa tasapaino, tarkkaavaisuus ja reaktiokyky heikkenee huomattavasti”-muistuttaa Kouvolan kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää.

Tämän vuoden osalta hukkuneiden määrä on jo 33, vaikka vilkkain vesillä liikkumisen kausi on vasta aluillaan. Eniten hukkumisia sattuu lomakuukausina touko-elokuussa. Alkoholi on myös perinteinen kesäliikenteen kiusa tien päällä.

Turvallinen ajotapa korostuu vieraissa maisemissa

Kesän parhaat matkat alkavat hyvällä ennakkosuunnittelulla. Mukava loma on myös turvallinen. Hyvin pakattu auto tai vene sekä selvä ja virkeä kuljettaja varmistavat koko porukan turvallisen perillepääsyn.

”Eli kyydissä olevilla on turvavyöt kiinni ja vesillä pelastusliivit päällä. Lisäksi tavarat ja lemmikit ovat asianmukaisesti kiinnitettyinä koko matkan ajan”, summaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Reissuun lähtiessä yksi asia kannattaa unohtaa kotiin ja se on kiire. Kiireettömyys vähentää tarvetta tehdä ohituksia ja antaa aikaa tarvittaviin taukoihin. Mielessä kannattaa pitää sopiva tilannenopeus ja kunnon turvavälit.

”Vieraalla seudulla turvallinen ajotapa korostuu tuttuja seutuja enemmän, kun joutuu bongaamaan liikennemerkkejä ja esimerkiksi risteyksien väistämisvelvollisuuksia. Tarkkaavainen kuljettaja ja hyvänä apuna toimiva kartturi huolehtivat, että koko porukka pääsee ehjänä perille. Jos matka on pitkä, voi kuskia vaihtaa vaikkapa tauon yhteydessä”, Korhonen ehdottaa.

Juomia jaossa Kimolan kanavalla 22.6.

Liikenneturvan ja Kouvolan kaupungin edustajat jalkautuvat jututtamaan teillä ja vesillä liikkuvia Kimolan kanavalle tiistaina 22.6.2021 kello 12-15. Turvallisen kesäliikkumisen niksien lisäksi pohditaan vuosi sitten muuttunutta tieliikennelakia ja sen tuomia muutoksia. Janoiset saavat mukaansa ajokuntoteemaisia vesipulloja ja läikkyneiden juomien pyyhkimiseen Kouvola-tiskirätin. Pienimmille matkaajille on luvassa pillimehua. Paikalle tulee myös partio Kaakkois-Suomen poliisista, jos muu valvontatyö sen sallii.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:

ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, Kouvolan kaupunki, p. 020 6159311

yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva, p. 020 7282369