
Sähköpotkulauta ei ole lapsen kulkuväline
Lasten sähköpotkulautailu puhuttaa julkisuudessa, herättää huolta liikenneturvallisuustoimijoissa ja pohdituttaa vanhempia. Mistä tietää, milloin lapsi on kypsä ajamaan sähköpotkulaudalla? Mikä on vanhempien vastuu? Entä yhteiskunnan?
Liikenneturva on esittänyt, että sähköpotkulautailuun tulisi Suomessa säätää 15 vuoden ikäraja. Useassa Euroopan maassa ikärajoja on asetettu ja ne vaihtelevat 12–16 vuoden välillä. Myös eurooppalainen liikenneturvallisuusjärjestö ETSC (European Transport Safety Council) suosittelee, että sähköpotkulaudan – eli siis kevyen sähköajoneuvon – kuljettajan tulisi olla vähintään 16-vuotias tai ikäraja voisi olla sama kuin kansallinen ikäraja mopon kuljettamiseen.
Lapsen kehittymistä ei voi nopeuttaa
Lapset kypsyvät ja kehittyvät turvallisiksi tienkäyttäjiksi vähitellen – kukin omaan yksilölliseen tahtiinsa. Kun vanhempi harjoittelee pyöräilyä lapsen kanssa, hän näkee, miten lapsen valmiudet pyörän käsittelyssä ja liikenteessä liikkumisessa kehittyvät. Vauhdit ovat kuitenkin ihan eri luokkaa lihasvoimin polkupyörällä polkiessa kuin sähköpotkulaudalla, jossa pienellä kahvan kääntämisellä ajoneuvo kiihtyy muutamissa sekunneissa jopa 25 km/h nopeuteen.
Kun liikkumisnopeus liikenteessä kasvaa, kasvavat myös vaatimukset. Valtaosa omin voimin joko pyörällä tai jalan kulkevien lasten henkilövahingoista tapahtuu risteyksissä ja tietä ylittäessä. Tien ylittäminen vaatii taitoa havainnoida liikennemerkit ja muut tienkäyttäjät, ymmärtää liikenneympäristön riskitekijät, arvioida lähestyvän ajoneuvon suunta, nopeus ja paikka sekä ennakoida toisten aikomuksia.
Nopeuden noustessa vaikeuskertoimet kasvavat entisestään.
Ikäraja tukee vanhempia turvallisissa valinnoissa
Liikenteessä on oltava tietoisia kulloisestakin tilanteesta. Tilannetietoisuuteen liittyy olennaisesti tarkkaavaisuus, esimerkiksi liikenneympäristön, näköesteiden tai muiden liikenteessä liikkuvien havainnointi. Liikennetilanteita ja -ympäristöä on kyettävä ymmärtämään ja lisäksi pohtimaan sitä, mitä liikennetilanteessa voi tapahtua tulevaisuudessa – eli ennakoimaan.
Lapset ovat vielä kokemattomia ja heidän kognitiiviset ja motoriset taidot vasta kehittymässä. Siksi lapsen huomio voi kiinnittyä liikenneympäristössä yksittäisiin asioihin, jotka voivat joskus olla liikenneturvallisuuden kannalta epäolennaisia. Lapset eivät välttämättä osaa vielä hahmottaa omaa taitotasoa, jolloin nopeus nousee herkästi liian suureksi liikennetilanteeseen tai osaamiseen nähden. Tiedonkäsittelytaitojen osalta lapsi saavuttaa aikuisen tiedonkäsittelykyvyn tasoisen prosessoinnin ärsykkeiden karsimisen osalta noin 14-vuotiaana, prosessointinopeudessa noin 15-vuotiaana ja työmuistissa noin 19 vuoden iässä.
Ikärajan kaltaisia selkeitä linjauksia kaivataan
Vanhemmilla on iso vastuu siinä, kun arvioidaan lapsen kykyä liikkua itsenäisesti liikenteessä tai kun lapselle hankitaan kulkuvälineitä. Sähköpotkulaudan ajaminen turvallisesti vaatii sellaisia taitoja ja kokemusta, joita lapsilla ei vielä ole. On huomattava, että pelkkä haverittomuus ei vielä kerro turvallisesta ajamisesta. Joskus onnettomuuden voi estää toisen tienkäyttäjän toiminta.
Ikärajan asettaminen sähköpotkulaudan käyttöön on sekä reagointia nykytilanteeseen että tulevaisuuden ennakointia.
Sähköisten liikkumisvälineiden kirjo laajenee tulevaisuudessa, joten ikärajan kaltaisia periaatteellisia sääntöjä kaivataan. Selkeä ikäraja ohjaa myös vanhempia ja tukee siten osaltaan kodeissa tehtävää turvallisen liikkumisen kasvatusta.
Lähteet:
Endsley, M. R. (1995). Toward a theory of situation awareness in dynamic systems. Human Factors: The Journal of the Human Factors and Ergonomics Society,
ETSC, European Transport Safety Council (2023). Recommendations on Safety of E-scooters.
Keskinen, E (2014). Lapset ja nuoret liikenteessä – kehitykselliset edellytykset ja liikenneturvallisuus Liikenneturvan selvityksiä 5/2014