Siirry sisältöön
Pyöräilijä polkee hämärässä punainen takavalo loistaen.

Poliisi ja Liikenneturva muistuttavat: Valot pyöriin Itä-Suomessa

Polkupyörässä on käytettävä hämärän tai pimeän aikaan valoja. Etuvalon on oltava vaalea ja takavalon punainen. Liikenneturva ja Itä-Suomen poliisi tempaisevat pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden näkymisen puolesta Kuopiossa ja Joensuussa 20.10. ja Mikkelissä 13.11. Jaossa on valoja ja heijastimia, ja toki tietoa näkemisen ja näkymisen merkityksestä.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan näkymistempausta Kuopiossa Viestikadun liikenneympyrän luokse tai Joensuussa kaupunkialueelle. Kuopiossa ja Joensuussa tempaus alkaa tiistaina 20.10. aamuseitsemältä. Mikkelissä tempaus pidetään kaupunkialueella perjantaina 13.11. klo 18 alkaen. Katso alueiden yhteystiedot alta.

Kesäkuussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki vaatii pyöräilijää käyttämään valoja, jos olosuhteet niin vaativat. Eli pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt, on pyöräilijän käytettävä valkoista tai vaaleankeltaista etuvaloa ja punaista takavaloa.

”Etu- ja takavalo on pakollinen pyöräilijälle, ja siitä voidaan määrätä sanktioksi 40 euron suuruinen liikennevirhemaksu. Heijastimen käyttö on myös kirjattu lakiin, mutta sen käyttämättömyydestä ei rangaista”, kertoo ylikomisario Petri Pahkin.

Koko perheen valot kuntoon kerralla

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin sekä näyttää tietä pyöräilijälle että auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

Moni lapsi ja nuori pyöräilee koulumatkoja hämärän ja pimeän aikaan. Vanhempien on syytä tarkistaa perheen polkupyörien kunto ja varustus. Syksyn pimetessä pyörästä pitää löytyä joka suuntaan näkyvät heijastimet sekä toimivat valot. Valoilla ei voi korvata pyörän heijastimia eikä heijastimilla pyörän valoja.

Valo palamaan yhtäjaksoisesti

Valoissa voi olla erilaisia asetuksia. Vilkkuvan sijaan Liikenneturva suosittaa käyttämään yhtäjaksoisesti palavaa valoa.

”Yhtäjaksoisesti palavat valot valaisevat paremmin pyöräilijän omaa tietä ja niiden avulla myös muiden on helpompi arvioida pyöräilijän etenemistä ja etäisyyttä. Vilkkuvat pyöränvalot saatetaan kokea häiritseviksi”, sanoo koulutusohjaaja Erkka Savolainen Liikenneturvan Kuopion toimipisteestä.

Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Lisätietoja:

Kuopio

Koulutusohjaaja Erkka Savolainen, Liikenneturva p. 050 4124157
Ylikomisario Petri Pahkin, Itä-Suomen poliisilaitos p. 0500 708193

Joensuu

Yhteyspäällikkö Mari Voutilainen, Liikenneturva p. 0400 960177
Komisario Juha Uusitalo, Itä-Suomen poliisilaitos puh. 050 3742533

Mikkeli

Yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva p. 040 535 8898
Komisario Seppo Porokka, Itä-Suomen poliisilaitos p. 0295 456 661