Siirry sisältöön
Pyöräilijän ohittaminen maantiellä.
Osa autoilijoista ohittaa maantiellä pyöräilijän liian läheltä

Kesän pyörämatkailu ja erilaiset pyöräilytapahtumat lisäävät pyöräilijöiden määrää maanteillä, joten autoilijoilta vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Liikenneturva muistuttaa, että turvallinen ohitus edellyttää riittävää turvaväliä sivusuunnassa. Paras tapa varmistaa pyöräilijän turvallisuus on siirtyä kokonaan viereiselle kaistalle ohituksen ajaksi.

Suurin osa Liikenneturvan kevään kyselyyn* vastanneista autoilijoista kokee ohittavansa pyöräilijän turvalliselta etäisyydeltä. Kuitenkin 13 % myöntää, ettei käytä viereistä kaistaa ohitustilanteessa, ja 18 % tunnustaa ohittavansa pyöräilijän maantiellä välittömästi odottamatta turvallista ohituspaikkaa.

”Ohittavan kuljettajan on varmistettava, ettei ohitus vaaranna pyöräilijän turvallisuutta. Auton koko ja nopeus vaikuttavat turvalliseen ohitusetäisyyteen. Pelkkä ilmavirta voi saada pyöräilijän horjumaan tai kaatumaan. Ohitus tulee tehdä vain, kun paikka on turvallinen, eli näkemä on riittävä ja vastaantulevaa liikennettä ei ole. Riittävä sivusuuntainen etäisyys saavutetaan käyttämällä viereistä kaistaa”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

”On myös tärkeää ymmärtää, että riittävä turvaväli sivusuunnassa voi tuntua erilaiselta pyörän satulasta katsottuna kuin auton ratista arvioituna”, muistuttaa Piippa.

Pyöräilijä: huolehdi näkyvyydestä

Maantiellä pyöräilijän paikka on pientareella tai niin lähellä tien oikeata reunaa kuin on turvallista. Läheskään aina tiellä ei ole piennarta tai se on ajokelvottomassa kunnossa. Tällöin pyöräilijän ajolinja kulkee ajoradan oikeassa reunassa.  

”Pyöräilijänä kannattaa omasta näkyvyydestä huolehtia käyttämällä päiväaikaan kirkasvärisiä vaatteita tai huomioliiviä ja pimeän aikaan heijastinliiviä. Pyöräilijän näkymistä parantavat myös kunnolliset pyörän valot edessä ja takana”, neuvoo Piippa.  

Jos pyöräilijänä huomaat, että autoja alkaa kertyä perääsi kapealla ja mutkaisella tiellä, harkitse jonon päästämistä ohitsesi sopivassa kohdassa, esimerkiksi bussipysäkillä.

Autoilija: näin ohitat pyöräilijän maantiellä

  • Ennakoi: kun huomaat edessä ajavan pyöräilijän, ota jalka kaasulta tai kytke vakionopeudensäädin pois.
  • Hiljennä ajonopeutta, jos joudut käyttämään osittainkin samaa kaistaa, minkä reunassa pyöräilijä ajaa. Pyöräilijän näkökulmasta vaarallisimmalta tuntuvat ohitukset, joissa auto ohittaa pyöräilijän vauhtiaan hidastamatta.
  • Jätä kunnon turvaväli, kun ohitat pyöräilijää. Selkeintä ja pyöräilijälle turvallisinta on ohittaa siirtymällä kokonaan vastaantulevien kaistalle.
  • Maltti on valttia. Ohita vain turvallisessa kohdassa. Odota sopivaa ohituspaikkaa riittävän etäällä pyöräilijästä. Matkantekoasi ei juuri hidasta se, jos et heti pääse ohi.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy huhtikuussa 2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä, joista autoilevia oli 71 prosenttia.