Siirry sisältöön
Lapsi asettaa pyöräilykypärää päähänsä ja aikuinen seuraa vieressä.

Näytä hyvää esimerkkiä liikenteessä liikkuville lapsille

Aikuinen opettaa lapselle liikennesääntöjä, mutta osaako aikuinen niitä itse? Liikenneturva tiedotti huhtikuussa, että väistämissääntöjä ei osata niin hyvin kuin luullaan. Kertaa säännöt ja auta lasta liikkumaan turvallisesti liikenteessä.

Lapsi oppii turvallisin liikkumisen aikuiselta

Kevät herättää perheet pyöräilemään yhdessä. Päiväkoti- ja koulumatkoja kuljetaan yhä enemmän pyörällä. Yhdessä aikuisen kanssa liikkuva lapsi oppii turvallista liikkumista perheen aikuiselta. Jo itsenäisesti liikkuva lapsi taas ottaa mallia muistakin aikuisista ja suorittaa perässä. Näytätkö hyvää esimerkkiä liikenteessä liikkuville lapsille?

Käyttäydy liikenteessä kuten haluaisit lapsen käyttäytyvän

Jos lapsen kanssa kulkee punaisia päin, on vaikea perustella, miksi lapsen pitäisi valoja aina noudattaa. Jos aikuinen tuijottaa kännykän ruutua liikenteessä, lapsi tekee todennäköisesti samoin. Sama koskee turvavarusteiden, kuten kypärän käyttöä. Jos aikuinen ei käytä kypärää, saa kypärän käytöstä todennäköisesti käydä vääntöä viimeistään lapsen lähestyessä teinivuosia.

Lähes 90 % suomalaisista on sitä mieltä, että pyöräilykypärän käytön pitäisi lisääntyä entisestään*. Oma kypäränkäyttö edistää pyöräilykypärän käyttöä myös omassa lähiympäristössä.

Pyöräilykypärän käytön tulisi yleistyä entisestään

*Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä pyöräilyyn liittyvistä väittämistä kyselytutkimuksella maaliskuussa 2023. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä.

Opettele turvallinen pyöräily yhdessä lapsen kanssa

Oma sääntötuntemus on helppo tarkistaa esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivujen avulla. Jalan ja pyöräillen -oppaassa on kerrattu keskeiset liikennesäännöt, joita eritoten jalan tai pyörällä liikkuva tarvitsee.

Turvallisen pyöräilyn teemoja voi myös käydä läpi yhdessä lapsen kanssa alakoululaisille suunnatun Filla&Rilla (Avautuu uuteen ikkunaan)-oppimisympäristön avulla. Pelillisessä Filla&Rillassa käydään suunnitelmallisesti läpi turvallisen pyöräilyn osa-alueita. Tehtävien aiheina ovat esimerkiksi sääntötuntemus, turvavarusteiden käyttö sekä ennakointi- ja vuorovaikutustaidot liikenteessä. Filla&Rilla on kaikille avoin, helppokäyttöinen ja maksuton pyöräilykasvatuksen oppimisympäristö.

”Filla&Rilla on suosittu alakoulun opettajien keskuudessa, mutta sen tehtäviä voi hyvin tehdä yhdessä lapsen kanssa myös kotona” kertoo Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa. ”Vaikka Filla&Rilla on suunnattu lapsille, niin ei sen läpikäymisessä ole aikuisellekaan haittaa” vinkkaa Piippa.  

Kaikenikäisten lasten on tärkeä omaksua turvallisia toimintatapoja liikenteessä. Aikuisten tulee muistaa, että lapsi katsoo roolimallia aikuisista. Aikuisen esimerkillinen toiminta auttaa lasta omaksumaan turvallisia toimintamalleja.

Liikenneturvan vinkit lapsen kanssa pyöräilyyn

  • Tarkista oma sääntötuntemus
  • Näytä hyvää esimerkkiä liikenteessä
  • Käytä pyöräilykypärää
  • Pidä kännykkä laukussa tai taskussa
  • Nauti kevään pyöräilymatkoista yhdessä lapsen kanssa!