Siirry sisältöön

Näkyvyys kuntoon koko perheen pyörissä

Polkupyörä on ajoneuvo, jossa hämärän tai pimeän aikaan on käytettävä valoja: eteenpäin vaaleaa ja taakse punaista valoa. Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisi tempaisevat pyöräilijöiden näkymisen puolesta Jyväskylän keskustan pyöräteillä tiistaina 6.10.

Pyöränvaloratsia starttaa matkaan poliisilaitokselta tiistaina 6.10. klo 17.30. Keskustan pyöräteillä tarkkaillaan valojen käyttöä ja palkitaan valojen käyttäjiä. Jaossa on myös pieni määrä pyörän valoja ja heijastimia.

Kesäkuussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki vaatii pyöräilijää käyttämään valoja, jos olosuhteet niin vaativat. Eli pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt, on pyöräilijän käytettävä vaaleaa etuvaloa ja punaista takavaloa.

”Vaikka illan pyöränvalotempauksessa mennään muistuttelulinjalla, niin poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä myös liikennevirhemaksun”, huomauttaa pyöräliikenteen valvontaan erikoistunut vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen Sisä-Suomen poliisista.

Liikenneturvan viime vuonna tekemissä seurannoissa Jyväskylässä 64 prosenttia pyöräilijöistä käytti etuvaloa pimeällä. Punainen takavalo paloi lähes joka neljännellä pyöräilijöistä.

Varusta valot myös lasten ja nuorten pyöriin

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin sekä näyttää tietä pyöräilijälle että auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

Moni lapsi ja nuori pyöräilee koulumatkoja hämärän ja pimeän aikaan. Vanhempien on syytä tarkistaa, miltä perheen polkupyörien kunto ja varustus näyttävät. Syksyn pimetessä pyörästä pitäisi löytyä joka suuntaan näkyvät heijastimet sekä toimivat valot. Valoilla ei voi korvata pyörän heijastimia eikä heijastimilla pyörän valoja.

”Pyörän valot ovat edullisia, valinnan varaa riittää ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn ja talven pimeissä keleissä. Vaikka itse näkisi ajella valaistuilla kaduilla, niin valot auttavat muita huomaamaan liikenteessä liikkuvan pyöräilijän”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

Yhtäjaksoisesti palavaa valoa on syytä suosia

Kun valojen asetusta säädetään, kannattaa vilkkuvan sijaan suosia asetusta, jossa valo palaa yhtäjaksoisesti. 

”Yhtäjaksoisesti palavat valot valaisevat paremmin pyöräilijän omaa tietä ja niiden avulla myös muiden on helpompi arvioida pyöräilijän etenemistä ja etäisyyttä. Vilkkuvat pyöränvalot saatetaan myös kokea häiritseviksi. Pyörän valojen käyttö auttaa myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja valojen avulla pyöräilijä huomaa paremmin myös jalankulkijan heijastimen”, Piippa vinkkaa.

Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

 

Lisätietoja

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 0400 640 688

vanhempi rikoskonstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, p. (02) 95 448 240