Siirry sisältöön
Koska on sopiva aika jäädä eläkkeelle autolla ajamisesta?

Liikenneturvan Kuopion toimipiste vie kuntien järjestämiin vanhustenviikon tilaisuuksiin Pohjois-Savossa trubaduuri Juuso Happosen lämminhenkisen esityksen, jossa pureudutaan turvallisen liikkumisen ja ikääntymisen teemoihin. Kuninkaalliset Kulkijat nostaa esille ikäihmisten omaa ja läheisten vastuuta.

Läheiset ovat hyvä peili siihen, miten oma ajaminen sujuu. Vaikka ajokokemusta on satoja tuhansiakin kilometrejä, tuo ajankulku väistämättä ennen pitkää kehon rapistumista ja sairauksia. Ikä ei ole ratkaiseva tekijä liikenteessä, vaan oma kyky toimia.

”Kannattaa pyytää omilta läheisiltään palautetta siitä, miten ajaminen sujuu. Ja myös ottaa palautteesta vinkkiä. Kannattaa miettiä, miten välttämättömät matkat sujuvat kaikkein helpoimmin ja voiko matkan tehdä jollakin toisella tavalla. Ajokunnon tarkkailu on itseasiassa kaikenikäisten asia, sillä eihän kenenkään pitäisi ajaa sairaana, väsyneenä tai muuten huonovointisena”, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Sairauksia ei pitäisi jättää hoitamatta kortin menettämisen pelossa. Kun terveyttään pitää yllä, pidentää  parhaimmillaan myös ajouraa.

Ennakointia elämään

Liikenneturvallisuustyössä puhutaan paljon ennakoinnista, myös elämää pitäisi osata ennakoida.  Miten voi omasta elämäntilanteestaan, asumisestaan ja palveluiden saamisesta tehdä mahdollisimman sujuvaa ja helppoa myös silloin, jos omalla autolla itsenäinen ajaminen ei ole mahdollista.

”Me suunnittelemme eläkevuosia, ja jossain vaiheessa pitää pohtia sitäkin, koska on sopiva hetki jäädä eläkkeelle ajamisesta. Milloin siirrymme itsekukin kuninkaalliseksi kulkijaksi”, Taskinen toteaa. ”Tiedetään, että esimerkiksi naiset luopuvat kortista miehiä helpommin, jopa turhan helposti ja osa harmaantuneista teräsmiehistä ei luopuisi kortistaan koskaan. Läheiset voisivat tässä arvioinnissa auttaa, kunhan vaan heidän mielipiteitään suostutaan kuuntelemaan”.

Omalla autolla liikkumisen hinnalla kulkee yllättävän monta matkaa julkisilla liikennevälineillä. Käveleminen pitää yllä kuntoa ja virkistää. Matkoja voi myös ketjuttaa, ja miettiä onko mahdollista kävellä edes osa matkaa.

Liikenneturvan Kuopion toimipiste vie kuntien järjestämiin vanhustenviikon tilaisuuksiin trubaduuri Juuso Happosen (kuvassa) lämminhenkisen esityksen, jossa pureudutaan turvallisen liikkumisen ja ikääntymisen teemoihin.  Juuso Happonen ja Kuninkaalliset Kulkijat – esitys nähdään ja kuullaan tällä viikolla useilla paikkakunnilla Pohjois-Savossa. Esitykset kestävät noin 45 minuuttia, ja tilaisuuksissa suositellaan osallistujia pitämään riittäviä turvavälejä sekä oman harkintansa mukaisesti maskia. Varkaudessa on tilan koon määrittelemä osallistujarajoitus.

Ti 6.10.2020
Klo 10-11 Siilinjärven kirkko

Ke 7.10.2020
Klo 9.30-10.30 Keiteleen päiväkeskus

To 8.10.2020
Klo 13-14 Varkauden kirjasto, Henkireikä -tila

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva, puh. 040 8461422
Trubaduuri Juuso Happonen, puh. 040 5085845