Siirry sisältöön
Koira kiinnitettynä turvavyövaljaisiin.

Kesän automatkalle koiran kanssa: muista turvalaitteet ja viileät tauot

Koiran tulisi käyttää henkilöautossa matkustaessaan sille sopivaa turvalaitetta. Liikenneturva muistuttaa, että matkan ja taukojen aikana on huolehdittava, että koiralla ei ole liian kuumat oltavat.

Moni kesäloman reissuista taitetaan autolla. Jos karvaiset perheenjäsenet halutaan matkaan mukaan, on syytä varmistaa, että myös koira matkustaa turvallisesti. Lisäksi lemmikin hyvinvoinnista on aina huolehdittava matkan aikana.

”Tärkeintä on muistaa varmistua, että koira on autossa matkustaessaan aina kiinni tai se matkustaa kiinteästi autoon kiinnitetyssä tukevassa häkissä. Kyse on sekä lemmikin että matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen muistuttaa.

Kuljeta koiraa turvavyövaljaissa tai kuljetuslaatikossa

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa turvallisesti matkustamossa kiinnitettynä turvavöihin tai auton takatilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisinta kytkeä se turvavyövaljailla kiinni takapenkille. Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa, kunhan varmistuu, että soljet ovat metalliset ja valjasosa tukevaa turvavyövaljasta.

Toinen vaihtoehto on kuljettaa koiraa auton avoimessa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Tavaratilassa matkustavan koiran kannattaa matkustaa eläimen kuljetukseen tarkoitetussa kiinteässä häkissä tai kuljetuslaatikossa, joka on kiinnitetty auton rakenteisiin.

”Koiraa ei kannata pitää autossa irrallaan. Kiinnittämällä sen takapenkille tai tavaratilaan varmistat, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa eikä sinkoudu onnettomuustilanteessa kenenkään päälle”, Taskinen korostaa.

Päästä myös koira tauolle pitkillä ajomatkoilla

Kesäloman automatkoilla taukopaikat kannattaa miettiä jo etukäteen, ettei koiraa joudu jättämään tauon ajaksi autoon. Kaikilla huoltoasemilla ei saa ottaa koiria edes terassille.

”Parasta olisi antaa myös koiran jaloitella tauon aikana. Yksi vaihtoehto on ottaa omat eväät mukaan ja suunnata levähdyspaikalle tai muulle taukopaikalle, jossa koiran voi ottaa hihnassa ulos”, Taskinen kannustaa.

Mikäli koira on jätettävä hetkeksi autoon, on huolehdittava, että sillä on hyvät oltavat myös pysäköidyssä autossa. Kesähelteillä auto kuumenee helposti eikä koiraa saa missään nimessä jättää kuumaan autoon läkähtymään. Ohikulkijoille kannattaa jättää lappu tai kyltti ikkunaan, jos oman auton ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei olisi käynnissä.

”Pysäköi auto varjoon, niin se ei kuumene liikaa. Ikkunat kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan auki.  Myös erilaisista aurinkosuojapeitoista voi olla apua auton pitämisessä viileänä”, Taskinen vinkkaa.

Miten toimit, jos huomaat läkähtymäisillään olevan koiran kuumassa autossa? Kertaa poliisin vinkit:

  • Huomauta asiasta auton omistajalle.
  • Pyydä lähikaupan infopistettä tekemään kuulutus.
  • Ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112 tai 112-sovelluksen kautta.
  • Ota auton rekisterinumero ylös.
  • Äärimmäisessä hätätapauksessa olet oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen.