Siirry sisältöön

Kärkikolmio velvoittaa väistämään myös pyöräilijää

Jos risteyksessä on kärkikolmio tai stop-merkki, on merkin suunnasta tulevan väistettävä muita liikkujia – myös tietä ylittäviä pyöräilijöitä. Reilu kymmenesosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta ei tätä tiennyt.

Liikenneturva on selvittänyt suomalaisten sääntötuntemusta väistämistilanteissa. Kun vastaajille näytettiin kuvaa, jossa autoilija tulee kärkikolmion takaa risteykseen ja pyöräilijä lähestyy oikealta, monella oli virheellistä tietoa siitä, kumman tulisi väistää. Autoilevista vastaajista yhdeksän kymmenestä tiesi, että autoilijan on väistettävä myös pyöräilijää. Ei-autoilevista tämän tiesi kahdeksan kymmenestä.

”Kärkikolmio on tuttuakin tutumpi liikennemerkki, jonka merkityksen pitäisi olla selvä. Kun risteykseen tullaan kärkikolmion suunnasta, on risteyksessä väistettävä muita ajoneuvoja. Tämä tarkoittaa myös tietä ylittäviä pyöräilijöitä”, tähdentää Liikenneturvan Rovaniemen yhteyspäällikkö Petri Niska.

Vihjeen siitä, että pyöräilijöitä on väistettävä antaa usein myös merkin sijainti risteyksessä ennen pyörätien jatketta. Monessa paikkaa pyörätiestä kerrotaan autoilijoille myös lisäkilvellä, joka varoittaa molemmista suunnista tulevista pyöräilijöistä.

”Jos autoilijan huomio on vain autoliikenteessä, ei tarpeellisia havaintoja välttämättä tule tehdyksi. Etenkin tilanteessa, jossa autoileva on kääntymässä oikealle, voi huomio olla vain vasemmalta tulevassa autoliikenteessä. Tässä on vain terästäydyttävä jokaisen kuljettajan”, Niska painottaa.

Ota risteyksessä muut liikkujat huomioon

Väistämisvelvollisuuden ja liikennevalojen noudattamisen lisäksi turvalliseen risteysajoon liittyy myös muutakin. Risteystä lähestyttäessä tulee hiljentää hyvissä ajoin, jolloin jää aikaa havainnoida tilannetta – ja kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

”Liikenteessä tulee ottaa toiset liikkujat huomioon. Yksi tapa on kertoa väistämisvelvollisuuden noudattamisesta hidastamalla ja pysähtymällä hyvissä ajoin. Pyörätietä ei myöskään tule tukkia. Jos tulet kärkikolmion takaa risteykseen, huomioi pyöräilijät ja kävelijät, äläkä aja autolla heidän eteensä liittymisvuoroa kärkkymään”, Niska neuvoo.

Pyöräilijöitä on väistettävä myös silloin, kun tullaan stop-merkin tai uuden, väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkin suunnasta. Lue lisää.

 

Liikenneturvan Tunne liikennesäännöt -kampanja nostaa esille väistämissääntöjä. Lue lisää ja kertaa tärkeimpiä väistämissääntötilanteita: liikenneturva.fi/tieliikennelaki (Avautuu uuteen ikkunaan).

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä maaliskuussa 2021. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.