Siirry sisältöön
Nainen laittaa puhelimen pois ajon ajaksi.
Joka viides autoilija joutunut vaaratilanteeseen käyttäessään kännykkää

Riski joutua onnettomuuteen kasvaa, jos kuljettajan katse ja huomio on liikennetilanteen sijaan jossain muualla. Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan riskit tunnetaan hyvin, mutta silti moni on joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen puhelimen käytön takia. Kännykkä ei kuulu kuljettajan käteen ajon aikana lainkaan.

Kännykän käytön turvallisuusriskit tunnistetaan

Kuljettajan keskeisin tehtävä on ajoneuvon turvallinen kuljettaminen. Katseen ja huomion ollessa matkapuhelimessa liikennetilanteen muutokset jäävät helposti huomaamatta. Riski joutua onnettomuuteen kaksinkertaistuu, jos kuljettaja viestittelee tai kurottelee puhelintaan ajon aikana.

Suuri osa suomalaisista tunnistaa kännykän käyttöön liittyvän turvallisuusriskin liikenteessä. Liikenneturvan kyselyn mukaan 93 % vastaajista kertoi olevansa sitä mieltä, että lyhyiden viestien kirjoittaminen autoa ajaessa vaarantaa liikenneturvallisuutta.*

”Kyselyn tulos kertoo siitä, että tämä asia on sisäistetty hyvin. Viestittelyn aikana katse siirtyy pois liikennetilanteesta. Näyttöä katsova kuljettava vaarantaa sekä oman että kanssakulkijoiden turvallisuuden”, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen kommentoi.

Lyhyiden viestien kirjoittaminen autoa ajaessa ei vaaranna liikenneturvallisuutta:

Vastuu liikenneturvallisuudesta kuuluu jokaiselle

Vaikka puhelimen käytön riskit ymmärretään, osa kaivaa silti kännykän esiin liikenteessä liikkuessaan. Kyselyn vastaajista 24 % kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen käyttäessään matkapuhelinta kävellessään. Autoilijoista vaaratilanteeseen oli matkapuhelinta käyttäessään joutunut 20 % ja pyöräilijöistä 12 %.

Tätä useampi kertoi kohdanneensa liikenteessä toisen kännykän käytöstä aiheutuvia vaaratilanteita: 54 % kun kävelijä on käyttänyt kännykkää, 49 % kun autoilija on käyttänyt kännykkää ja 33 % kun pyöräilijä on käyttänyt kännykkää.

”Kannattaa ottaa vastuu omasta turvallisuudesta liikuitpa millä menopelillä tahansa. Viestittelyyn keskittyvä siirtää vastuun turvallisuudesta muille tienkäyttäjille. Liikenneturvallisuus on kaikkien yhteinen asia, ja omalla tarkkaavaisuudella voi ennaltaehkäistä myös toisten aiheuttamien yllättävien vaaratilanteiden seurauksia”, Jääskeläinen korostaa.

Oletko joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen kun… (%)

Oletko joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on… (%)


*Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä liikenteessä liikkumiseen liittyvistä väittämistä kyselytutkimuksella maaliskuussa 2023. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 823 ja säännöllisesti tai joskus polkupyörällä liikkuvia 489.