Siirry sisältöön

Heijastin on tarpeen työmatkallakin

Neljä viidestä Liikenneturvan kyselyyn* vastanneesta työssäkäyvästä kertoo käyttävänsä heijastinta aina tai useimmiten pimeällä liikkuessaan. Valmet, Liikenneturva ja poliisi muistuttavat, että heijastin on tarpeen työmatkallakin. Heijastinpäivän 1.10. aamuna järjestettävässä tempauksessa alkavaan heijastinkauteen herätelläänkin juuri työmatkalaisia.​

Jyväskylässä Valmet Rautpohjan turvallisuushenkilöstö, Liikenneturva ja poliisi ovat heijastinpäivänä, torstaina 1.10. klo 7–9 Valmet Rautpohjassa työmatkaliikenteen turvallisuustapahtumassa, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti pimeällä näkymiseen ja turvallisiin tienylityksiin. Aamun työmatkaa tekeville Valmet jakaa heijastimia turvaamaan syksyn liikkumista. Paikalla on myös Sisä-Suomen poliisilaitoksen polkupyöräpoliisipartio.

”Jalankulkijan heijastin on hieno suomalainen keksintö, jonka pitäisi kuulua jokaisen pimeällä liikenteessä liikkuvan varusteisiin. Tekipä työmatkaa kävellen, pyörällä tai autolla, niin heijastin on tarpeen – edes jossain vaiheessa matkaa”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Heijastimien reilua näkymistä toivoo myös jokainen autoilija. Lähes yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn** vastanneesta kuljettajasta koki pimeällä ajamisen kuormittavaksi, koska kävelijöitä ja pyöräilijöitä on hankala nähdä.

Valmetin työmatkaliikenteeseen tuo lisähaastetta Rautpohjankadun ja Keskussairaalantien risteyksen alikulkutyömaa. Työmaa vaikuttaa sekä autoilevien että pyörällä ja kävellen liikkuvien reitteihin alkavan talven aikana. Turvallinen liikkuminen väliaikaisilla kiertoreiteillä vaatii tarkkaavaisuutta jokaiselta.

Käytä tai kierrätä – kierrätyspisteet aukeavat Heijastinpäivänä

Liikenneturvan ja JAPAn heijastimien kierrätyspisteet aukeavat Jyväskylässä torstaina 1.10. Kierrätyspisteille voi tuoda tai sieltä voi ottaa mukaansa heijastimen. Liikenneturvan, JAPAn, JYTAKSIN ja Jyväskylän seudun joukkoliikenteen lahjoittamia heijastimia täydentyy pisteille viikon ajan. Kierrätyspisteet löydät Kinakujan sillalta ja Köyhälammen edustalta polkupyörälaskurin kohdalta.

”Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Kovin kuluneen näköisiä tai naarmuuntuneita heijastimia ei enää kannatta käyttää tai kierrättää. Heijastimet kuluvat käytössä ja voivat siten menettää heijastavuuttaan. Käytetyn heijastimen toimivuuden voi tarkistaa esimerkiksi taskulampputestin avulla”, Piippa vinkkaa.

”Jos heijastin on kovin naarmuuntunut tai se ei loista kirkkaasti lampun valossa, niin silloin sen oikea paikka on sekajätteessä”, muistuttaa JAPAn koordinaattori Paula Wilkman.

Liikenneturvan seurantojen mukaan vain noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta liikkuessaan taajamassa pimeän aikaan. Vuoden 2019 marraskuussa Jyväskylän seudulla tehdyissä tarkkailuissa heijastinta hämärän tai pimeän aikaan käytti 42 prosenttia jalankulkijoista.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 0400 640 688

koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry, p. 0400 361 365

*Liikenneturva selvitti 25–65-vuotiaiden työssäkäyvien ihmisten mielikuvia ja mielipiteitä työmatkaliikenteeseen liittyen. Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy syys-lokakuussa 2019. Yrittäjiä tai ammatinharjoittajia ei ole suljettu pois tutkimuksesta. Kysymykseen käyttääkö heijastinta kävellessään hämärällä tai pimeällä vastasi yhteensä 1027 henkilöä.

**Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista pimeän ajan liikkumiseen kyselytutkimuksella joulukuussa 2019. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1000 henkilöä.