Siirry sisältöön
Lemmikkieläin kulkee autossa turvallisimmin autoon kiinnitetyssä kopassa tai valjaissa

Lemmikin kanssa autossa ja kävelyllä

Koiran kuljetus autossa sujuu turvallisimmin, kun koirakin käyttää sille sopivaa turvalaitetta. Turvallisin tapa on pukea koiralle kunnolliset turvavyövaljaat, jotka kiinnitetään autoon tukevasti joko turvavyöhön tai matkatavaran kiinnityslenkkeihin. Toinen suositeltava vaihtoehto on lemmikin kuljettaminen laadukkaalla ja tukevalla kuljetuslaatikolla, joka on myös kiinni autossa. Tämä on turvallisin vaihtoehto kissoille ja muille pienlemmikeille.

Lemmikin kuljetus henkilöautossa

Eläimen hyvinvoinnista on aina huolehdittava matkan aikana. Koiraa, tai muutakaan eläintä, ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Avoin yhteys on esimerkiksi farmarimallisissa autoissa. Tavaratilassa koiran pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse sieltä karkaamaan matkustajatilaan tai autosta ulos, kun ovia tai ikkunoita avataan. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Kuljettaja ei ajaessaan saa pitää lemmikkiä sylissään.

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa tai auton takatilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisin tapa matkustaa se, että koira kytketään laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille. 

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa.

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Lemmikkien tuotteilta laki ei edellytä testausta, mutta jotkut tuotevalmistajat testaavat itse tuotteita. Älä luota mainoslauseisiin, vaan arvioi itsekin tuotteen tukevuutta käyttäjän näkökulmasta.

Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Suosi valjainten valinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita.

Pienemmät eläimet matkustavat turvallisimmin järeissä kuljetuslaatikoissa, joka on kiinnitetty tukevasti autoon esimerkiksi turvavyöllä.

Jos koirasi matkustaa auton takatilassa, kuljeta koiraasi sielläkin tukevassa ja auton rakenteisiin kiinnitetyssä metallisessa tai kovamuovisessa kuljetuslaatikossa tai häkissä, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen. Ota huomioon koirasi koko, ja vamistaudu tuotteen valmistajalta, että tuote suojaa koiraasi myös mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti.

Onnettomuuspaikalla toimiminen

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on myös koiraa autettava.

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on muistettava, että se saattaa puolustaa itseään loukkaantuneena. Siksi on hyvä ottaa huomioon, että

  • koiran ollessa shokissa se saattaa purra jopa omistajaansa. Siksi koiran suun voi sitoa, tai käyttää kuonokoppaa, ettei se purisi.
  • koira voi karata. Pyri kytkemään koira kiinni.
  • koiraa pyritään kolaripaikalla hoitamaan kuten ihmistäkin. Koira on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos koiran omistajaa ei tavoiteta.

Mitä tietoa koirasta on hyvä pitää autossa?

Tärkeimmät tiedot autossa matkustavasta koirasta voi kirjata esimerkiksi kaksipuoleiseen (laminoituun) lappuun, jota on hyvä säilyttää helposti löydettävässä paikassa yhteystietopuoli alaspäin. Lappuun kannattaa kirjata ainakin seuraavat tiedot:

  • Koiran virallinen nimi ja mikrosirutunniste
  • Koiran syntymäaika
  • Koiran rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet
  • Koiran luonne, onko se aggressiivinen vieraita kohtaan tms.
  • Yhteystieto ICE-henkilölle

Lemmikin kanssa kävelyllä

Koiran tai muun lemmikin kanssa kävellessä on liikuttava ennakoivasti ja muu liikenne huomioiden. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä voi lemmikin kanssa liikkua kummassa reunassa tahansa. Yleensä koiranulkoiluttaja pyrkii pitämään koiran joko sivullaan tai edessä, paikalla ei ole väliä, kunhan koira on jatkuvasti ohjaajansa hallinnassa. Useamman koiran kanssa liikuttaessa pyri huolehtimaan siitä, että tilaa jää myös ohittajille.

Maanteillä jalan liikkuvan paikka on vasemmassa reunassa joko pientareella tai mahdollisimman lähellä piennarta. Siellä usein turvallisinta olisi kuljettaa koiraa pientareen puolella.

  • Huomioi muu liikenne ja kulje reunassa.
  • Älä käytä fleksiä ulkoillessasi väylillä, joissa liikkuu myös muita ihmisiä.
  • Opeta koira jo pentuna ohittamaan rauhallisesti erilaisia tielläliikkujia sekä toiset koirat.
  • Huolehdi kaikkina vuodenaikoina, että lemmikkisi erottuu.

Koirakon ja muun lemmikin ohittaminen

Kun olet ohittamassa koirakkoa tai muuta lemmikkiä, varmistu hyvissä ajoin siitä, että sinut havaitaan. Pyöräilijänä, rullaluistelijana tai potkulautailijana on erityisen tärkeää varmistua, että et yllätä muita tielläliikkujia. Käytä äänimerkkiä tai omaa ääntäsi riittävän ajoissa, ja hiljennä. Säikähtäessään koira voi syöksyä kohti ohittajaa, joten turvallisin ohitus tapahtuu niin, että molemmat osapuolet ovat havainneet toisensa riittävän ajoissa. Koiran taluttaja ehtii tiivistämään myös otettaan, ja varmistuu näin itsekin, että se on varmasti hallinnassa.

Pienikokoisen lemmikin taluttaja saattaa myös haluta nostaa lemmikkinsä syliin. Kun ennakoimme kohtaamisia, se tekee ohittamisesta miellyttävämmän kokemuksen kaikille.